BLOG

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sürücüler

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sürücüler

Uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin Avrupa anlaşmasında yer alan maddeler, ülke içerisinde seyreden sürücüler için geçerli olmayabilir. Anlaşmadaki maddeler ve uluslararası terimi, 3,5 tonu geçmeyen römork ve yarı römorklarda, en fazla 9 kişi alabilen yolcu taşıtlarında, tarifeli yolcu taşıma seferi yapan, 50 kilometreyi aşmayan araçlarda, kamu düzenini sağlayan, itfaiye, sivil savunma gibi araçlarda geçerli değildir. Acil hizmet ve kurtarma araçları, tıp taşıtları, tamir taşıtları, kişisel yük taşıyan araçlar, sirk veya lunapark ekipmanı taşıyan araçlar, yine uluslararası karayolu taşımacılığı faaliyetine uygun değildir.

Sürücülerin Kaç Saat Dinlenme Hakları Vardır?

Karayolu taşımacılığında, sürücüler en az 18 yaşında olmalıdır. Ayrıca sürücüler, eğitim alarak yeterlilik sertifikasına sahip olmalılardır ki bu sertifikayı alma yaşı da en az 18’dir. Yolcu taşımak için ise en az 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Sürücülerin, kanunlarla belirlenmiş dinlenme ve mola süreleri vardır. Uluslararası karayolu taşımacılığında çalışan sürücüler, iki tane günlük dinlenme hakkına sahiptirler. Günlük taşıt kullanma sürelerinin 9 saati geçmemesi gerekir. Belirli durumlarda 10’a da çıkarılabilir. 15 günlük çalışma süresinde, toplam araç kullanma süresinin 90 saati geçmemesi önemlidir.

Molalar ve Dinlenme Süreleri

Ortalama 4 ile 5 saat sonunda aracın mola vermesi, sürücünün en az 45 dakika dinlenmesi gerekir. Sürücü, molalarda başka bir işle meşgul olmamalıdır. Molalar, günlük dinlenme süresinden sayılmazlar. Sürücünün her 24 saatte bir kesintisiz bir şekilde 11 saat boyunca dinlenme hakkı vardır. Bu süre 24 saat içerisinde parçalı olarak, ancak bir tanesi en az 8 saat olacak şekilde de kullanılabilmektedir. Taşıtın iki sürücü tarafından sürülmesi ise mola sürelerini etkiler. Günlük dinlenme süresinin, taşıt hareket halindeyken kullanılmaması da bir diğer detaydır. Dinlenme esnasında ancak ranza varsa taşıt hareket edebilir.