BLOG

Türkiye'nin Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Jeopolitik Önemi

Türkiye'nin Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Jeopolitik Önemi

Türkiye coğrafik yapısı ile Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bir konumda bulunmaktadır. Türkiye 36-42 kuzey paralelleri ile 26-45 doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. Üç tarafı denizler ile çevrili olup, bu durum karayollarının değerini artırmaktadır. Dağlar genel olarak doğu-batı uzantılı olup, taşımacılık bu yönde yapılmaktadır. Demiryolları taşımacılığı da bu istikamette gelişmiştir. Türkiye’nin uluslararası yük taşımacılığı, yüklerin karayolları ile belli limanlara ( İzmir, İstanbul, Sinop Mersin, Antalya, Trabzon, İskenderun, Ambarlı, Bandırma )  getirilerek buradan ithalat ve ihracat yapılır.

Bu limanların içinde İstanbul Limanı Türkiye’nin en büyük ithalat limanı, İzmir Limanı ise Türkiye’nin en büyük ihracat limanı olarak bilinir. Antalya Limanı ise turizme bağlı olarak gelişen bir liman olup, demir yolu taşımacılığı yoktur. Yat ve marina limanlarına sahiptir. Mersin Limanı’nda petrol taşımacılığı yapılır. Bu saydığımız en önemli limanlarımızdan başka diğer limanlarımız da önemli bir yer tutmaktadır. Marmara Bölgesi’nin ortalama yükseltisi az olduğundan ve yer şekillerinin sade olmasından, İç Anadolu Bölgesi fazla engebeli bir yapıya sahip olmamasından ulaşım rahat yapılabilmektedir.

Ege Bölgesi’ne de genel olarak bakıldığında yüksek bir yapıya sahip olmadığı görülmektedir. Ulaşım doğu-batı hatta kuzey- güney yönlü olarak yapılmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde dağlar denize paralel olarak uzanmakta olup, iç kesimlerle kıyı kesimi arasında ulaşım belli yerlerden yapılmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi dağlık bir yapıya sahip ve ortalama yükseltisi fazladır. Bu bakımdan ulaşım ağı pek gelişmemiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi sade bir yapıya sahip olduğundan karayolu taşımacılığına elverişlidir. Akdeniz Bölgesi giderek gelişen bir karayoluna sahiptir. Önemli karayolları E5, E 24 karayollarıdır.

Jeopolitik Konumun Cezp Ediciliği


Bu saydığımız özelliklerinden dolayı ve uluslararası ticarette transit geçiş özelliğine sahip olmasından dolayı Türkiye büyük bir öneme sahiptir. Bu önem de Türkiye’ de karayollarına yatırım yapılmasını gerekli kılmaktadır. Türkiyenin uluslararası karayolu taşımacılığında jeopolitik önemi bu şekildedir.