BLOG

Tır Karnesi Servisi Nedir?

Tır Karnesi Servisi Nedir?

Taşımacılık sektörü için hayati önem taşıyan kara taşımacılığı son yıllarda uluslar arası arenada ve yerel kanunlarla büyük bir standartlaşmaya gitmiştir. Bu konu da yaşanan olumsuz kaza örnekleri taşımacılık sektörü için birçok standart ile düzene sokulmuştur. Yerel yasalar ile ülke içi taşımacılık sektörü için pek çok farklı belge oluşturulmuş ve tır sürücülerinin birçok yeterliliğe sahip olması amaçlanarak kara yollarında oluşan kaza riskleri en aza indirilmiştir.

Tır Karnesi Ne İşe Yarar ?

Fakat uluslararası arenada taşımacılık yapabilmek için ayrıca belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgeler arasında en büyük öneme sahip belge ise tır karnesi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu belge taşımacılık sektörünün diğer kolları olan raylı taşımacılık sistemi ve gemi taşımacılığı için bir destek sunmaz. Zira diğer iki taşımacılık yöntemi için oluşturulan farklı standartlar söz konusudur.

Tır karnesi servisi uluslararası arenada taşımacılık yapacak olan şirketler için kilit rol oynamaktadır. Söz konusu belge ile gümrük işlemlerinde kolaylık ve hızlı işlem kolaylığı sağlamaktadır. Belge güvenilir şirketlerin kimlik kartları olarak da tanımlanabilir. Tır karnesi ile ülkeler arası geçiş yapacak olan araçların kapılarının kapandığı andan gümrük kapısına ulaşılana kadar bir işlem görmediğini kanıtlamaktadır.


Tır Karnesi Çeşitleri


Tır karnesi çeşitleri ;

6 Sayfa ve 14 sayfaya sahip olan iki farklı karne vardır. Bu karne içinde tırın hareket ettiği nokta bilgisi transit geçeceği nokta bilgisi ve ulaşacağı nokta bilgileri yer almaktadır. Söz konusu sayfalar tırın geçeceği her gümrük noktasında işlem yapılabilmesi için hesaplanır.

Örneğin bir tır 6 gümrük noktasında kontrol edilecekse söz konusu karne 6 sayfadan oluşmaktadır. Eğer 7 ve daha fazla sayıda gümrük noktası söz konusu olacaksa 14 sayfa karne de yer alır.