BLOG

Taşımacılıkta Part Kargo Nedir?

Taşımacılıkta Part Kargo Nedir?

Taşımacılık, kara, deniz ve hava taşımacılığı olarak 3 şekilde yapılır. Bu taşımacılık türlerini karşılaştırıldığında birbirlerinden üstün ve eksik yönleri ortaya çıkmaktadır. Fakat nakliye yaptıracak için en temel nokta tüm taşımacılık araçlarının, nakliye ve transfer için bir maliyet oluşturduğu gerçeğidir. Büyük tonajlı yükler söz konusu olduğunda araç kiralamak kaçınılmazdır fakat küçük tonajlı ya da parça yükler olduğunda bir aracın tamamını kiralamak Kabul edilemez bir maliyettir. Burada devreye parsel taşımacılık yani part kargo taşımacılığı girer.


Part, tam olmayan, bütün olmayan, kısmı olan anlamına gelir. Part kargo da kısmı yük, parça yük olarak tanımlanabilir.


Komple bir aracı, gemiyi ya da uçağı kiralamak yerine bu araçların yükün alacağı kadar kısmını kiralamak anlamına gelir. Aynı rotayı izleyen, ya da benzer ürünlerin nakliyesini sağlayan nakliye firmaları farklı kişilerden teslim alınmış ürünleri tek bir araç ile nakleder.


Part Kargonun Faydaları Nedir?


Part kargonun en önemli faydası taşıma maliyetini düşürmesidir. Çünkü araç kiralama maliyeti parça yük gönderen kişiler arasında paylaşılır. Böylece ekonomik bir fayda sağlamış olursunuz.

Maliyetleri düşürdüğünüzden daha efektif çözümler üretebilir, farklı taşımacılık türlerinden dilediğinizden faydalanabilirsiniz.


Part Kargo Taşımacılık Türleri


Karayolu Part Kargo: Tır, kamyon veya kamyonet gibi kara araçları kullanılarak yapılan taşımacılık yöntemidir. Nakliye için belirlenmiş güzergâhlardan teslimat adresiniz için uygun olanı seçersiniz ve kapıdan ya da depodan yükleme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.



Havayolu Part Kargo: Hızlı ve denizaşırı kargo teslimatlarında uçak daha çok tercih edilir. Yurtdışı kargoların gümrükleme işlemlerinin teslim eden kişi tarafından yaptırılmış olması gerekmektedir. Nakliyesi yapılacak yükün havalimanına getirilmesi gerekir


Denizyolu Part kargo: Yurtiçi taşımacılıktan daha çok uluslar arası yük taşımacılığında kullanılır. Bu nedenle daha çok gümrüklü mal nakliyesi yapılır. Nakliyesi yapılacak yükün, yükleme işlemleri limanlarda yapılır.



Demiryolu Part Kargo: Yük taşımacılığı yapan trenlerin vagonlarının bir kısmı kiralanarak yapılan nakliye işlemidir. Günümüzde en az rağbet gören part kargo yöntemidir.