BLOG

Taşımacılıkta Lojistik Hizmetler

Taşımacılıkta Lojistik Hizmetler

Tüm dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan özellikle dünyadaki gelişmiş olan ülkelerdeki lojistik sektörünün gün geçtikçe gelişmeye başladığı görülmektedir. Dünya genelinde yaygınlaşan ve büyüyen lojistik sektörü özellikle dünyanın gelişmiş olmakta olan ülkelerinin neredeyse tamamı lojistik sektörüne hemen hemen entegre olmuş olduğu görülmektedir. bu sektör, Türkiye’de de 1980 ve 1990 yılları arasında da karada, havada, denizde, demiryolunda ve kombin taşımacılığı alanlarında da yatırımların alt yapısı olduğu gözlendi. Türkiye lojistik sektöründe 1990 yıllarında da atılıma doğru geçmiş olduğu gözlendi.

Türkiye için artık oturmuş, yerleşik olan, 1980 yılları ardından yeni bir sektör olmaktan çıkmış olan Türkiye’deki lojistik sektör, dünyada verilen uygulamalara benzer biçimde hizmetler, ülkemizce çeşitlendirerek ve uzmanlığını ilerleterek 2000’li yılların başlarına doğru ise emekleme dönemini geride bırakmıştır. Türkiye için lojistik sektör bu bağlamda çok yüksek seviyelere ilerletilmiştir. Bu ilerlemenin kanıtı olarak ise Türkiye’nin lojistik alandaki çalışmalarına bakmak yeterlidir. Yerli ve uluslararası olmak üzere bir çok şirketle iş birliğine giderek bir çok yurt dışı bürosu açan ve de buralardaki hizmetlerin kalite seviyesini sürekli olarak arttırmış dinamizmini koruyan bir alan haline gelmiş olmaktadır.

İşte lojistik sektörünün kapsadığı diğer hizmetler ;

·         Depolama

·         Elleçme

·         Paketleme

·         Dağıtım

·         Ek işlemler

·         Dağıtım

·         Eşyaların gümrük beyanı işlemleri

·         Eşyaların sigortalanması

·         Kıymetli evrakların hazırlığının yapılması

·         Ödeme tahsilatı

Lojistik alanda gerçekleşen hizmetler ile birlikte depolamanın, paketlemenini elleçmenin ve ya da dağıtımın olduğu gibi ek işlemlerin ve danışmanlığın da olduğu bütün hizmetlerle eşyaların gümrük beyanı işleminin yapılması sigortalanması değerli evrakların hazırlığı ve ödeme tahsilatları tarzı işlemlerin de dahil olduğu hizmetlerin tümünü ifade eder.