BLOG

Parsiyel Taşımacılıkta Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Parsiyel Taşımacılıkta Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Parsiyel Taşımacılık Nedir ?


Parsiyel taşımacılık birbirinden farklı yere gitmesi gereken ürünleri tek bir taşıtla ulaştırma yönteminin adıdır. Parsiyel taşımacılığı diğer taşıma türlerinden ayıran en önemli özellik birden fazla aracın yapacağı işi tek bir aracın birden fazla noktalara taşımasıdır. Bu özellik taşıma şirketlerine yol masraflarından kurtularak büyük kazanç sağlamaktadır. Parsiyel taşımacılık türleri dört çeşittir.

Parsiyel Taşımacılığın Türleri Nelerdir?


Parsiyel taşımacılığın türleri şunlardır ;

1)Karayolu parsiyel taşımacılığı: Yurt içinde en çok kullanılan parsiyel taşımacılık türüdür. Yaptığı taşımacılık genelde depolardan evlere şeklindedir.

2)Havayolu parsiyel taşımacılığı: Yurtdışına hizmet veren şirketlerin tercih ettiği bir taşımacılık türüdür. Havaalanlarında yükleme yapılır ve yine havaalanlarında teslimat gerçekleşir.

3)Denizyolu parsiyel taşımacılığı: Limanda dolum işleri gerçekleştirilen bu taşımacılık türünde konteyner ve açık yük taşımacılığı olarak 2 çeşit teslimat yapılır. Genelde yurtdışı teslimatlarında kullanılır. Havayolu taşımacılığına göre daha ekonomiktir.

4)Demiryolu parsiyel taşımacılığı: Parsiyel taşımacılık türlerinin en nadir tercih edilen taşımacılık türüdür. Taşımacılık vagonların kiralanma maliyetlerinin ödenmesiyle gerçekleşir. Ulaşım noktaları az olması sebebiyle pek kullanılmayan bir taşımacılık türüdür.

Parsiyel Taşımacılığın Püf Noktaları Nelerdir?



Parsiyel taşımacılığın püf noktaları şunlardır;

-Parsiyel taşımacılıkta yükler birbirinden farklı yerlere gideceği için karışma riskine karşı önlemler alınmalı. Örnek olarak güzergâh noktalarının yazılı olduğu ve oralarda hangi ürünlerin verilmesi gerektiğini yazan bir envanter listesi.

-Yükler gidilecek güzergâh doğrultusunda indirme önceliğine göre araca yüklemeli. Yani en son teslim edilecek ürün ilk olarak yerleştirilmeli ve yükleme işlemi bu şekilde devam edilmeli.

Parsiyel Taşımacılığın Faydaları Nelerdir?


-Taşımacılıkta komple araç kiralamak oldukça pahalıdır. Bu nedenle araçları komple kiralamak yerine bir araçtan adet, tonaj, ölçü gibi maddeler üzerine navlun maliyeti oluşturulur. Bu maliyetleri ödenerek binlerce lira kar elde edilebilir.