BLOG

Konteyner Terminalleri

Konteyner Terminalleri

Konteyner terminalleri ve limanları deniz taşımacılığında kullanılan ürünlerdir. Gemilerle gelen ya da gemilere yüklenecek konteynerlerin denetlenmesinin yapıldığı terminaller olarak bilinmektedir. Bu terminaller özellikle son zamanlarda sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Biz de sizlere konteyner terminalleri hakkında kısaca bilgi vermek istiyoruz.

Liman Kullanımında Büyük Kolaylık

Konteyner terminalleri gerek yükleme/boşaltma, gerek ise taşımada büyük kolaylık getiren, liman ve taşıma masraflarını en düşük seviyeye çeken bir uygulama olduğu için şu anda deniz taşımacılığının büyük bir kısmı koteynerlerin kullanılmasıyla yapılmaktadır. Konteyner terminalleri için liman içerisinde konteyner yük trafiğinin durumuna uygun olarak belirli tesislere,teknik veya işletme çeşitlerine sahip ola limanlara ya da alt kesime sahip olan liman anlayışı ortaya çıkmaktadır.

İkiye Ayrılırlar

Konteyner terminalleri otomatikleştirilmiş ve otomatikleştirilmemiş terminaller olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Otomatikleştirilmiş terminaller, otomatik kontrol teknolojisine sahiptirler. Otomatikleştirilmiş konteyner terminalleri diğer terminallere göre daha düşük maliyetli ve daha verimlidirler.

Otomatikleştirilmemiş terminaller ise operasyonların insan kontrolünden geçirilerek yapılmasını kapsamaktadır. Bu konteyner terminalleri daha çok iş gücünün ucuz olduğu ülkelerde kullanılmaktadır.

Kara Limanları

Bu limanlar yüksek seviyede trafik sıklığına sahip olan şehirlerde malın teslimatını kolaylaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Müşterilerin malları teslim alınmak için kara limanlarına taşınır ve bu sayede saatlerce beklemeyi gerektiren zaman israfından kaçınılmış olunur. Zaman ve para tasarrufu yapmayı hedefleyen bu konteyner limanlar ile bu hedefler başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Depolar

Konteyner depoları da deniz taşımacılığında en sık kullanılan ürünlerden biri konumundadır. Konteyner depolarda depolama, bakım, ambalaj yapma ve ambalaj sökme gibi biz dizi işlemler rahat bir şekilde yapılmaktadır. Gelen yüklerin müşterilere taşınması esnasında birçok kolaylık sağlayan bu konteyner depolar özellikle yoğun şehirlerde çok sık kullanılmaktadır.