BLOG

Konteyner Kullanımının Getirdiği Avantajlar

Konteyner Kullanımının Getirdiği Avantajlar

Eşyaları taşımak için kullanılan büyük sandıklar, konteyner olarak adlandırılır. Konteynerlar ile yapılan taşımacılık ise konteyner taşımacılığı olarak ifade edilir. Kullanım şekillerine, malzemelerine ve boyutlarına göre farklı konteynerlar mevcuttur. Özellikle denizyolu taşımacılığının %85’inde konteyerlar kullanılır. Hem gemiye daha fazla ürün yüklenmesi sağlanır, hem malların karışması önlenir, hem de ürünler güvenli ve sağlam bir şekilde taşınır.

Hangi Ürünler Konteynerlar ile Taşınır?

Tek seferde çok sayıda ürünün taşınmasını sağlayan konteynerlar, dış etmenlere, olası risk ve kayıplara karşı ürünleri koruma altına alırlar. Zamandan ve yerden tasarruf sağladığı için taşımacılıkta çok sık tercih edilen konteyner, araçtan özel olarak araçlar ile indirilirler. Beyaz eşyalar, gıdalar, hammadde ve sanayi ürünleri, tekstil ürünleri başta olmak üzere, pek çok malın taşınmasında kullanılan bu kapalı kutular, tehlikeli ve riskli maddelerin taşınmasını da kolaylaştırır. Paketlemek için de ek bir gidere ihtiyaç kalmaz. Hesaplama ise metreküp üzerinden yapılır. Uluslararası taşımacılıkta işin içine ülkelerin uyguladığı vergiler de girmektedir.

Konteyner Çeşitleri Nelerdir?

Peki konteyner çeşitleri nelerdir? Standart konteyner, en sık kullanılan konteyner türüdür, tüm duvarları kapalıdır, önden veya arkadan kapağı vardır, genel yükler için kullanılmaktadır. Üstü açılabilen konteynerlar ağır ve uzun ürünlerin taşınmasına uygundur. Üstü kendiliğinden açık olanlar da vardır. Bunlar da yine yüksek ürünlerin taşınmasını kolaylaştırırlar. Üzerleri açıktır ancak istenirse branda ile kapatılmaları mümkündür. Açık konteynerların duvarları ve tavanları yoktur, standart veya üstü açık olan konteynerlara sığmayan yüklerin taşınmasını sağlarlar. Platform konteynerlar diğerlerine göre daha dayanıklıdırlar, minibüs, yat gibi ağır eşyaların taşınmasını sağlarlar. Tank konteynerlar ise sıvı ve gaz ürünlerin taşınması için özel olarak üretilmişlerdir. Taşıma sırasında çalkalanmayı önlemek için maksimum %80’inin doldurulması gerekmektedir.