BLOG

Konsolide Taşımacılık Nedir?

Konsolide Taşımacılık Nedir?

Konsolide İngilizcedeki ‘consolidation’ sözcüğünden gelerek anlamı bütünleştirme ve takviye anlamına gelmektedir. Lojistik biriminde kullanılan anlamıysa; konsolidasyon kelimesiyle ilişkilidir. Farklı birimlerden oluşan aynı ürünlerin bireysel olarak benzer müşteri için aynı yerde toplanması durumudur. Kontrol ve paketleme işleminden sonra dağıtımları yapılır. Konsolide taşımacılık ise hafif ve ağır olmayan eşyaların tasarruf edilmesi ile birlikte benzer konşimentoyla taşınması durumudur. Grupaj taşımacılık olarak da bilinen bu taşımacılık türü, yükün alınmış olduğuna dair aynı belgede yer almasıyla alakalı bir durumdur. Yani tasarruf etmek için küçük ve ağır olmayan yükleri aynı belge adı altında taşınması durumudur. Bir başka deyişle, ürünlerin aynı müşteri ve aynı bölgeye sevkiyat durumu söz konusu olduğunda Birleştirilerek ve bir süre Bekletilerek tek parça halinde naklin gerçekleştirilmesi durumuna Konsolide Taşımacılık denir.

Konsolide Taşımacılık Neden Yararlıdır?


1.      Konsolide taşımacılıkta sevkiyat ve nakiller tek parça halinde gerçekleştirilir. Belli bir süre bekletilerek tek vasıtayla aynı bölgeye ya da aynı kişiye iletilmesi söz konusu olduğundan sıklıkla paranın ödenmesi yerine tek seferde ödenmesini sağlar. Depoda toplanan ürünler daha sonra alıcıya ulaştırılarak hem vasıta yönünden hem de alıcı kişinin yararı göz önüne alınır.

2.      Aynı zamanlarda taşıma işlemi gerçekleştirilir. Uzun zaman bekletilme durumu söz konusu değildir.

3.      Konsolide taşımacılık kapsamında uzun süre, defalarca form doldurulma ya da devletle ilgili zorunlu mevzuat işlemlerin yürütülmesi yani gümrükleme işi kısa vadede gerçekleşerek defalarca kontakt kurulmasını önler.

Konsolide Taşımacılığın Dezavantajı Var Mıdır?


Konsolide taşımacılıkta tek dezavantaj bulunmaktadır. O’ da ürünlerin bekletilme durumu olmasıdır. Acil istenen ürünler için konsolide taşımacılık tercihi doğru olmamaktadır. Çünkü bu kapsamda bekletmek ve birleştirmek durumu söz konusudur. Aksi takdirde olumsuz sonuçlar doğurabilir.