BLOG

Karayolları Taşımacılığı Yönetmeliği

Karayolları Taşımacılığı Yönetmeliği

Yolcu taşıma ve yük taşımanın sıkca yapıldığı Karayollarında güvenliğin ve düzenin sağlanması için gerekli olan esaslar Karayolları Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Karayolları taşımacılığı yönetmeliği uyarınca bir takım kurallara bağlanmıştır. Bu kurallar ölçüsünde, taşımacılığın her türünü yapan firmalar, trafikte seyreden araçlar ve kurulan terminallerin  kurallarına kadar birçok faliyet şekli ortaya konulmuştur. Taşımacılık yetki belgesi olmayan firmaların trafiğe çıkmalarının kesinlikle yasaklandığı yönetmelik gereği aynı zamanda taşımacılık yapan şoförlerden SRC ve psikoteknik belgeside isteniyor.



Güvenli Taşımacılık İçin Yetki Belgesi Şart


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü karayollarında güvenliği sağlamak adında taşımacılık yapan şahıs ve firmaların uymaları gereken kuralları içeren bir yönetmelik çıkartmış ve ve Karayolarında  gerçekleşebilecek kazaların önüne geçmeyi hedeflemiştir. Bu nedenle taşımacılık yapan her kişi ve firmanın alması gereken taşımacılık yetki belgesi de bir takım esaslara bağlanmıştır.

Yönetmelik kapsamına giren şirketler ise şu şekilde belirlenmiştir. Nakliye Ambarı İşletmeciliği, Terminal İşletmeciliği, Acenteler,Dağıyım İşletmeleri,Taşıma İşleri Komisyonları ve Kargo Şirketlerinin yanısıra buna benzer işler yapan firmalar Taşımacılık yetki belgesini almak zorunda kalan firmalar arasında yer alır.


Yetki Belgesinin Dışında SRC ve Psikoteknik Belgesi Şart


Yönetmelik gereği taşımacılık türü olarak devlet tarafından verilen 37 farklı taşımacılık yetki belgesi bulunuyor. Firmaların yaptıkları işler için yeterli olup olmadıkları bilgisini veren bu yetki belgelerini bulundurmayan araçları trafiğe çıkması ise tümüyle yasaktır ve cezai işlemi vardır.

Taşımacılık yetki belgesinin dışında yönetmelik gereği taşımacılık yapan şoförlerin SRC ve pisikoteknik belgelerinin de olması gerekiyor. Öte yandan karayolları taşımacılık yönetmeliği maddeleri gereği alınan yetki belgesinin dışında firmanın başka işler ile uğraşmasına ise kesinlikle izin verilmiyor.