BLOG

Kara Yolu Navlun Hesaplama

Kara Yolu Navlun Hesaplama

Nakliye dünyası çok riskli işler sınıfı arasında yer almakta. Bu nedenle otoyol taşımacılığı kullanılmaya başlandığı günden bu yana birçok düzenleme yapılmıştır. Söz konusu düzenlemeler tamamen insan sağlığı ve kara yolu güvenliği için düzenlenen bu yasalar sadece güvenlik amacı ile değil şirketler arası sözleşmelerin de bir standart ile uygulanabilmesi için düzenlenmiştir.

Taşımacılık sektörünün en yoğun olduğu bölge kara yolu taşımacılığıdır. Fakat kapasite olarak deniz ve raylı sistem taşımacılığı ile kıyaslandığında daha düşük ücretler oluşması kara yolu taşımacılığını daha cazip bir hale getirmiştir. Ayrıca kıtalar arası ithalat ve ihracat yapan firmaların mutlaka yararlanması gerektiği hizmetler arasında yer alır. Kara yolu taşımacılığında ücretlendirmeler farklı bir sisteme göre hesaplanır. Bu sistemler ile taşıma ile ilgili sözleşme olarak da isimlendirilebilir.

Nakliye de sözleşme büyük önem taşımaktadır. Zira oluşan gecikmeler ya da yükün hasar alma ihtimallerine karşın mutlaka sözleşme İhtiyacı duyulmaktadır. Bu sayede nakliye şirketinden kaynaklı olan bütün hasarlar tazmin edilebilmektedir. Nakliye ücretlerinin hesaplanmasına ise Navlun hesaplaması denmektedir.

Navlun hesaplaması özet ile nakliyeyi yapacak olan firma ya da kişinin söz konusu olan yükü taşıyacağı güzergah için talep ettiği net ücretin açıklamasıdır. Navlun ödemeleri yani nakliye taşıma ücretleri tamamen ithalat ve ihracatçı firmaların arasında çözülmesi gereken bir işlemdir.

Navlun ödemesi konusunda ihracatçı firma ve ithalatçı firma mutlaka daha önceden bir anlaşmaya varmalıdır. Ödemeyi iki tarafta yapabilir. Bu durum tamamen şirketlerin arasındaki anlaşmaya bağlı bir konudur. Navlun ödemesinin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı ise nakliyeyi yapacak olan kurum ya da kişi ile çözülmesi gereken bir konudur. Navlun ödemeleri nakit ya da taksit ile yapılabilir.