BLOG

İhracat Çeki Listesi Hazırlama

İhracat Çeki Listesi Hazırlama

İhracat çeki listesi, dış ticarette sıklıkla kullanılan ve zaman zaman herkesin de önüne çıkabilecek olan bir evraktır. Ancak kullanım alanları yalnızca dış ticaret ile sınırlı değildir. İhracat çeki listesi nedir, nasıl hazırlanır ve nerelerde kullanılır gibi sorularınızın tamamını cevaplamak için çeki listesi hakkında bütün detayları paylaşıyoruz.

İhracat Çeki Listesi Nedir

İhracat çeki listesi nedir birçok kişi merak etmektedir. İngilizce checking kelimesinde türemi olan çeki listesi, kontrol etme anlamında kullanılmaktadır. Satın alınan malın sayısı, koli adedi ve benzeri bilgilerin yer almış olduğu çeki listesi, satın alan kişinin mutlaka görmek istediği bir belgedir. Gümrüklerde de sıkça kullanılan çeki listesi, hangi üründen kaç adet ve kaç koli yükleme yapıldığını da göstermektedir. Depocu ve nakliyecilerin işini oldukça kolaylaştıran çeki listeleri, bir konteyner ya da bir depo içindeki malların neden oluştuğunu, hangi üründen ne kadar ya da kaç metre olduğunu net bir şekilde ifade eden belgedir. Bu belgenin kaşeli olması onu resmi bir evrak haline getirmektedir. Ancak kaşelenmemiş olan çeki listesinin resmi bir durumda kullanılması mümkün değildir.

İhracat Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır

Birçok kişinin merak etmiş olduğu ihracat çeki listesi hazırlama konusunda da bütün detayları paylaşıyoruz. 3 bölümden oluşan çeki listesinde başlık, gövde ve alt kısım bölümleri bulunmaktadır. Çeki listesine eklemek istediğiniz bütün ürünleri EXCEL programına yazın. Bütün ürünlerin karşısına adeti, kilosu ve benzeri özelliklerini yazın. Alt bölüme geçin ve toplam satırı açarak yukarıda belirtmiş olduğunuz ürünlerin toplam adetini, net ağırlıklarını ve benzeri bilgileri doldurun. Bir alt satıra geçerek yükleme limanı, teslimat şekli, nakliye firması ve benzeri bilgileri de ekleyin. En son olarak da başlık bölümüne geçip çeki listesi başlığı tarihini ve listenin numarasını ekleyin. Çeki listeniz hazır olacaktır.