BLOG

Havayolu Taşımacılığında Yük Kuralları Nelerdir?

Havayolu Taşımacılığında Yük Kuralları Nelerdir?

Havayolu taşımacılığı artık özellikle uluslararası taşımacılıkta en fazla kullanılan taşımacılık haline gelmiştir. Hem hızlı, hem de pratik bir taşımacılık imkanı sunan havayolu taşımacılığı her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir. Diğer taşımacılıklarda olduğu gibi havayolu taşımacılığında da bazı kurallar vardır. Bu kurallar ‘yük kuralları’ olarak bilinmektedir.

Sıvı Yük Taşımacılığı

Havayolu taşımacılığında sıvı yük taşımacılığında bazı kısıtlamalara gidilmiştir son zamanlarda. Havayolu taşımacılığında sıvı ürünler bazı zararlara neden olabileceği için kısıtlama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Sıvı yük taşımacılığında paket içerisindeki ürünün akmasını önleyecek şekilde ambalaj yapılmalı ve belirtilen boyutta üst üste istiflenmelidir. Paket üzerine sıvı olduğuna dair uyarı etiketi yaıştırılmalıdır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Tüm taşımacılık türlerinde tehlikeli maddelerin taşınması en riskli taşıma ürünleri olduğundan tehlikeli maddelerin havayolu aracılığıyla taşınmasına da son derece dikkat edilmelidir. Tehlikeli madde taşımacılığında bu maddelerin yanında başka ürünler varsa bunların tehlike oluşturup, oluşturmayacağı mutlaka araştırılmalıdır.

Canlı Hayvan Taşımacılığı

Canlı hayvan taşımacılığında taşınacak olan hayvanın kafesi bazı kurallara uygun olarak hazırlanır. Canlı hayvanın beslenmesi göndericinin isteğine uygun olarak yapılır ve uçağa yüklenmesi, indirilmesi dikkatli bir şekilde yapılır.

Yenebilen Maddelerin Taşımacılığı

Yiyecek maddeleri, ortamdaki ısıdan dolayı bozulabilir ürünler olduğundan dikkatli taşınmalıdır. Dış paketi suyu sızdırmamalı, paketler dayanıklı olmalı ve yiyecek paketlerinin üzerine ağır ürünler konulmamalıdır.

Kıymetli Ürünlerin Taşımacılığı

Karışık kargonun içerisinde bulunan kıymetli ürünler kabul edilmemelidir. Kargonun üzerinde ürünün kıymetli olduğuna dair bir etiket olmamalıdır. Ürünün ağırlık bilgisi, alıcı-gönderici bilgileri, renk ve ebat gibi bilgiler mutlaka belirtilmelidir. Kıymetli ürünlerin sevkiyat işlemi öncelikli olarak yapılmalıdır. Kullanılan ambalajda meydana gelebilecek hasar hemen fark edilebilmelidir.