BLOG

Havayolu Taşımacılığında Talep

Havayolu Taşımacılığında Talep

Taşımacılık işi yurtiçi ve yurtdışında ticaretin yaygınlaşması açısından hem de ülkelerin birbirleriyle etkileşimleri açısından çok önemli bir iştir. Ülkemizde uluslararası ticarette karayolu taşımacılığı ,deniz yolu taşımacılığı ve Hava yolu taşımacılığı çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda havayolu taşımacılığı üzerine artan talepler hava yoluyla yapılan taşımacılığın hızla yaygınlaştırdığını söyleyebiliriz.  Hava yolu taşımacılığının diğer taşımacılık yöntemlerinden ayıran özelliği daha hızlı ve güvenilir olması ticarette ayrı bir öneme sahip olmasıdır.

Günümüzde yaşanan küreselleşmeye paralel olarak ülkeler sadece iç pazara değil dış pazarda da yeni bloklara katılmış hızlı taşımacılığın önemi hızla artmıştır. Bu yüzden özellikle uluslararası ticarette kullanılan havayolu kargo taşımacılığı bu işe olan talepleri doğal olarak artırmıştır.

Havayolu Taşımacılığında Talepler Neye Göre Artar?


Havayolu taşımacılığının diğer bir avantajı ise pahada değerli ve ağır olmayan yükler için hem güvenilir hem de hızlı taşınması açısından önemlidir. Bu sayede özellikle hava yolu kargo taşımacılığında kullanılan konteynerler daha da güvenilir hale getirmiştir. Böylece arz talep ilişkisi içerisinde yaygınlaşan uluslararası ticaret ağında ülkelerin birbirleriyle olan güvenlerinin sarsılmaması daha iyi ve güvenilir ticaret açısından havayolu taşımacılığının talepleri he rgeçen gün artış göstermektedir.

Havayolu Taşımacılığının Dezavantajları


Havayolu taşımacılığında taleplerin fazla olmasının nedenlerini sıraladık. Ancak bu taşımacılığın karayolu ve denizyolu taşımacılığına oranla daha pahalı olduğunu unutmamak gerekir. Ticarette talepleri bazı durumlarda fiyatların durumu da belirleyebilir. Özellikle özel şirketlerin acil olmayan kargoları için havayolu taşımacılığı maliyetli bir yöntem olacağı için tercih edilmeyebilir. Ancak genel olarak baktığımızda havayolu taşımacılığının yaygınlaşmasıyla beraber pazardaki rekabet artışı fiyatları düşürmesine sebep olabilir. Ama havayolu taşımacılığı yük ne olursa olsun maliyeti yüksek genellikle değerli eşyaların ticaretinin yapıldığı büyük bir Pazar haline gelmiştir.