BLOG

Havayolu Taşımacılığında Hizmet Süreci

Havayolu Taşımacılığında Hizmet Süreci

Lojistik sektörünün gelişmesiyle birlikte havayolu taşımacılığı da ülkemizde daha fazla ilgi görmeye başladı. Havayolu taşımacılığı diğer taşıma türlerine göre daha pahalı bir yöntem olmakla beraber, bu yolu tercih eden müşterilerin daha fazla titiz olabilecekleri de göz önüne alınmaktadır. Ayrıca maliyetlerin de daha yüksek olduğunu belirtelim; bu faktör ücretlerin yüksek çıkmasında etkili bir rol oynamaktadır. Uluslararası Ticarette hava yolu kargoculuğunun payı %8 olmaktadır. Genel olarak bu yolla taşınması uygun görülen mallar ise:

·         Arabalar

·         Kimyasal Parçalar

·         İleri Teknoloji Ürünleri

·         Yatırım Ürünleri

·         Makinalar ve Makine Parçaları

·         Isıya Karşı Hassas Olan Ürünler

·         Yüksek Maddi Değeri Olan Hammaddelerdir.



Her Yıl %5 Oranında Büyüme


Hava yolu Taşımacılığı her sene %5 gibi bir oran doğrultusunda gelişme göstermektedir. Hava yolu Taşımacılığında ağırlık yolcu olsa da son dönemlerdeki uçak fiyatlarında rekabetten ötürü görülen düşüş, kargoculuğun da oldukça karlı olarak görülmesine neden olmuştur. Şu anda Atatürk Havalimanı’nda yıllık kargo 900 ton civarındadır. Bu yolu tercih eden kişiler hızlı kargoculuğa, güvenliğe daha fazla önem veren müşteriler olmaktadır. Genel itibariyle kargo acentaları, IATA, ICAO, Devlet Hava Limanları İşletmesi, Yer Hizmeti Veren Kuruluşlar, Havalimanı İşletenleri gibi şirketler taşımacılık hizmetini vermektedirler.


Hava Yolu Taşımacılığında Hizmet Süreci Nasıl Başlıyor ve Devam Ediyor?


Hava Yolu Taşımacılığında Hizmet Süreci uzun ve karmaşık olabilmektedir. Lojistik firmalar yani acenteler kargonun ambalajlanması ve işaretlenmesini bitirdikten sonra bunların belgelendirilme işlemlerini tamamlarlar. Gönderilecek olan adresler belirtilir. Belli kurallar çerçevesinde etiketlendirme süreci de tamamlandıktan sonra kargo hava alanındaki şirkete teslim edilir. Tehlikeli mallarla ilgili ayrıca işlemler yapılır. Havayolu şirketi acenteye belli bir komisyon öder. Yer Hizmeti veren kuruluşlar ise temel olarak:

·         Taşıma Birimlerinin Kontrolünü Yaparlar

·         Ramp Hizmetini Verirler (Yükleme-Boşaltma)

·         Kargoların kontrollerini yaparlar.

·         Gümrüklü Depo ve Antrepo Hizmetlerini Üstlenirler

·         Müşterilere göre kargoları ayırırlar

·         Sonraki sevkiyatlar için kargoları saklarlar

Depolama işlemleri maliyetlidir, bu açıdan kısa süreli depolamalar tercih edilmektedir.