BLOG

Havayolu Taşıma Senedi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Havayolu Taşıma Senedi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Havayolu taşımacılığında yük hakkında her türlü bilginin bulunduğu belgenin adı olan taşıma senedinde yükün kimden alınıp kime teslim edileceği, yükün içeriği adedi ve kilosunun dışında menşei ve navlun değeride yer alıyor.

Hava yolu taşıma senedi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir ? Orijinal olarak üç nüsha olarak hazırlanan taşımacılık senedi, bir nevi sözleşme yerine de geçer. Uluslararası geçerliliği olan taşıma senedi, ithalat ve ihracat sırasında gerekli olan belgelerin başında gelir.


Taşıma Senedi Yük Hakkında Tüm Bilgiyi İçerir

Konşimento yani taşıma senedi CMR hükümleri gereği uluslararası şartlara bağlanan ve taşınan yük hakkında her türlü bilgiyi içeren yetki belgesine verilen addır. Malların mülkiyetini içermediği için ciro edilmesinin söz konusu olmayan havayolu taşıma senedi, üç nüsha olarak düzenlenir.

Yükün kimden alıp kime teslim edileceğinden yükün adedi, boyutu ve ağırlığının yanısıra navlun değeri ve menşeine kadar bir çok bilginin yer aldığı taşıma senedi, yükün güvenliği açısından öneme sahiptir.

Üç orijinal nüsha ve dokuz kopya olarak düzenlenen taşıma senedinin bir nüshası yükleyen firmada bir nüshası taşıyan kişide diğer nüshada yük ile birlikte kalır.


Taşıma Senedi Bir Nevi Sözleşmedir

Havayolu taşımacılığı senedi kargo taşıma yetkisi bulunan şirketler tarafından düzenlenir.Senedin basılması ise Uluslarası Taşımacılık Birliği tarafından gerçekleşir. Taşıma senetleri çoğunlukla taşıma sözleşmesi özelliğide görür. Yükün taşıyıcı tarafından teslim alındığını da belgeleyen taşıma senedi, uluslararasında kabul gören bir belgedir. İki türlü taşıma senedi bulunur.

Taşıma senedinin sağ üst bölümünde herhangi bir havayolunun adı geçiyorsa bu senet özel havayollarına ait bir senettir. Bunun dışında herhangi bir havayolu şirketinin adı yoksa IATA üyesi firmalar tarafından hazırlanıp nötr olarak basılır ve firmanın kaşesi bulunur.