BLOG

Hava Yolu Taşımacılığında Yükleme Ekipmanları

Hava Yolu Taşımacılığında Yükleme Ekipmanları

Hava Yolu Taşımacılığı Nedir?

Uluslararası bir çağda yaşıyoruz. Her alanda uluslararası işlem yapar hale geldik. Her sektörden firmalarda global dünyaya ayak durmak zorundalar.

Taşımacılık sektörü de uluslararası işlere karşılık verebilmek için sektörde gelişim göstermiş ve bir çok taşıma türü türetmiştir. Hava yolu taşımacılık sektörü; diğer taşıma türlerine göre son yıllarda çok fazla ilgi görmüştür. Bu ilgi her geçen gün artmış ve en çok tercih edilen taşımacılık türü olmuştur. Bu ilginin karşılanması adına sektör sürekli gelişim göstermiştir.Teknolojinin hızlı gelişimi, hava yolu taşımacılığının hız konusunda birinci sıraya getirmiş ve en çok tercih edilen taşımacılık türü haline getirmiştir.

Hava yolu taşımacılığı gönderici ve hava yolu taşımacılığı yapan firma arasında yapılan Hava Yolu Konşimentosu (AWB) ile gerçekleştirilir. Hava yolu taşımacılık sektörünü denetlemek, desteklemek, alıcı, gönderici ve hava yolu şirketlerinin haklarını korumak ve sektörü daha da geliştirmek için bir çok uluslararası havacılık örgütleri, birlikler ve acentalar kurulmuştur ve bu kuruluşlar tarafından taşımacılık belli standartlara bağlanmıştır.

Hava Yolu Taşımacılığında Yükmele Şekilleri

Hava yolu taşımacılığının en büyük problemlerinden biri, taşımacılığın kargo ile yapılması zorunluluğu doğduğundan firmaya mal olan kargo maliyetleridir. Kargo ağırlığının haricinde büyüklüğü de firma açısından göz önüne alınması gereken bir husustur.

Hava yolu taşımacılık sektöründe olan firmalar kargolarını uçağa yükleniş şekilleri bakımından; Bulk kargo adı verilen dökme ve yığma kargolar ve ULD kargo denilen konteyner haline getirilen kargolar kullanır. Taşınacak olan yüke göre belirlenen, genel, özel ve tehlikeli maddeler kargoları olarak hava yolu taşımacılığında kullanılan kargolardır.

Havayolu kargo taşımacılında yüklerin ağırlıkları ile ilgili sınırlamalar bulunmaktadır. Bunun nedeni uçakların belirli bir ağırlıkta taşıma yapabilecek olmasıdır. Bu kapsamda kargolar; ağırlık açısından küçük miktarlara bölünerek taşınır.

Bağlantı Hava yolu taşımacılığında; kargoları taşımak için paletler, ağlar, palet ağlar, kapalı Igloo ve konteyner çeşitleri kullanılır. Her birinin boyutu ve çeşitleri vardır. Hava yolu taşımacılık şirketi taşıma yapacağı malzemenin şartlarına, ağırlığına uygun taşıma şekli belirler ve hava alanlarında yüklemesi yapar ve alıcısına teslim edilmek üzere yola çıkar.