BLOG

Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler

Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler

Ulusal ve uluslar arası taşımacılıkta kullanılan bir takım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler nelerdir ve kullanım alanları nelerdir merak edenler için bütün detayları aktarıyoruz.

Taşımacılıkta Kullanılan Belgeler Nelerdir

Taşımacılıkta kullanılan belgeler, konşimento olarak adlandırılmaktadır. Bu belgelerin bir takım türleri de bulunmaktadır. Taşıma belgeleri türleri içinde Deniz Konşimentosu, Havayolu Konşimentosu, Demiryolu Hamule Senedi, Karayolu Taşıma Belgesi, Nakliyeci Makbuzu, FİATA Tesellüm Belgeleri, Paket Postası Makbuzu ve Tır Karnesi yer almaktadır. Her bir belgenin ayrı ayrı kullanım alanı da bulunmaktadır.

Taşımacılıkta Kullanılan Belgeler Ne İşe Yarar

Taşımacılıkta kullanılan belgeler, hava, kara, deniz ve demiryolu taşımacılığı için önemli belgelerdir. Bu belgeler bir mal ya da ürünün, ihracatçının ülkesinde herhangi bir yerden alınıp, ithalatçının bulunduğu bölgeye ulaştırılması için gerekli belgelerdir. Alıcı ile satıcı arasında sözleşme görevi gören bu belgeler, malların teslim alındığını göstermesi açısından da bir makbuz görevi görmektedir.

Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler

1.       Konşimento

Hava yolu taşımacılığında kullanılan belgeler, havayolu konşimentosu olarak adlandırılmaktadır. Bu belge kıymetli bir evrak özelliği taşımamaktadır. İthalatçı adına düzenlenen bu belge sayesinde mallar uçak ile taşınır ve belge üzerinde yazan isme teslim edilir. 12 nüsha şeklinde hazırlanan belgenin 3 adet orijinal nüshası olmalıdır. Bu nüshalardan biri ithalatçıya, diğeri ihracatçıya ve üçüncüsü ise havayolu şirketine verilmektedir. Havayolu firmasına yeşil, ithalatçıya kırmızı, ihracatçıya da mavi belge verilmektedir. Bu belgelerin ilgili kişilere verilmesi oldukça önemlidir.

2.       Ara Konşimentolar

Gerçek ve yükleyiciler adına düzenlenmiş olan hava taşıma senetleri, ara konşimentolardır. Konsolidasyon yüklemelerde düzenlenmektedir.

3.       Kargo Manifestosu

Havayolu ile yapılan kargo taşımalarında bu belge düzenlenmektedir. İngilizce ve okunaklı olarak büyük harflerle hazırlanır. Nakli gerçekleştirilecek olan malların özelliklerini, teslim yerlerini ve şekillerini gösteren belgelerdir.