BLOG

Hamule Senedi Nedir?

Hamule Senedi Nedir?

Taşımacılığın önemini günden güne artırdığı günümüz dünyasında hamule senedi olarak adlandırılan senet taşımacılık dünyasında her geçen gün daha çok adını duymaya başladığımız bir belge olmaya başladı. Hamule senedi tren taşımacılığında kullanılan bir senettir. Hamule senedi tren yolu ile taşınan her türlü malın bu yol ile taşınması ile alakalı olarak düzenlenen uluslar arası bir antlaşma olarak bilinmektedir. Kısa adı İngilizce uzantısından gelen CIM olarak sözleşmelerde yer alır. Bu taşınacak veya taşınan malların mülkiyetini temsil etmemektedir. Bundan dolayı ciro edilmesi söz konusu olamaz.

Hamule Senedinde Sınırlama Nedir?

Demiryolu idare kurumu tarafından malların yüklenmesinde verilen sınırlama bir vagonun dolumudur. Yani sınır bir vagon dolumudur. Bunun aksi durumunda, gönderene ait malların vagon doldurmaması durumda hamule senedi verilmez. Böyle durumlar da görülebilmektir. Bu durumlarda izlenmesi gereken yol; malın taşıma komisyoncusu olarak görev yapan birisine teslim edilmesi ve bu kişiden nakliyeci makbuzu adı verilen bir belge alması gerekir. Komisyoncular ise aynı tarafa mallar gönderen satıcılardan aldıkları bu malları önce gruplandırır daha sonra da vagonları doldururlar. Daha sonra da bu şekilde devam eden yönetmelik sonucunda demiryolu idarecileri tarafından kendi adlarına alacakları hamule senedi denilen senedi alacaklardır.

Vagon Dolumu Ardından Verilen Belgeler

Vagon dolumu ardından bunun karşılığında verilen belge hamule senedinin ikinci nüshası olmaktadır. Asıl nüsha mallar ile birlikte gönderilen nüshadır. Mallar alıcısına belli şartlarda hamule senedi aranmadan teslim edilebilir. Alıcı malları almak için müracaatında ve hüviyet ibrazı karşılığında bu senet olmadan malını alabilir. Bu sebepten dolayı kredili işlemler olduğu zaman hamule senedinde alıcı tarafında banka olması önemli hale gelmektedir.