BLOG

Ekspres Konşimentosu

Ekspres Konşimentosu

 

Konşimento, bir taşıma sözleşmesininyapıldığını ispatlar nitelikte olan, eşyanın taşıyan yarafından teslim alındığını ya da gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyıcının eşyayı yalnızca onun ibrazı karşılığında teslimle yükümlü olduğu senete denilmektedir. Yani taşıyan tarafından düzenlenen tek taraflı bir yük taşıma ve teslim borcu senedi de denilebilir. Bunun yanı sıra bir navlun sözleşmesinin varlığına dair bir karinedir. Denizyolu aracılığıyla yapılan uluslararası taşımalarda kullanılan konşimentolar ciro edilebilir konşimento ve ciro edilemez konşimento olarak ikiye ayrılır.

Ekspres Konşimento Nedir?


Ekspres kanişmento nedir ; İngilizce’de Ekspress Bill of Lading olarak adlandırılan konşimento yapısal açıdan ciro edilemez konşimentolara bezemektedir. En büyük özelliklerinden biri malları teslim etme yeteneğinin bulunmamasıdır. Ciro edilemez konşimento olarak işlem gördüğünden ithalatçının orijinal konşimento ibrazı bulunmaksızın malları nakliyeci tarafından teslim alınabilmektedir. Limandan limana yapılan denizyolu taşımacılığında kullanılan taşıma belgesi olan konşimentonun zaman zaman kullanılan konşimento türlerinden biridir.


Neden İhtiyaç Duyulur?


Ekspres ya da diğer konşimento türleriyle gönderinizin nereye gittiği, ödeme tercihiniz ve hangi hizmeti talep ettiğiniz konularında bilgilendirme yapan bir sistemdir. Aldığınız hizmetin koşul ve şartları hakkında bilgi verir. Tüm bilgilendirmelerin yapıldığı belgeleri dikkatli okumanız durumunda merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

İnternet üzerinden gönderinizi takip etmeniz için konşimento numarası verilir. Bu sayede gönderiniz hakkında gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz. Gümrüğe gönderilen gönderinin içeriği hakkında gerekli bilgileri vererek, gönderinizin gümrük işlemlerinin kısa süre içerisinde tamamlanmasını, zaman kaybı yaşatmadan teslimat noktasına ulaştırılmasını sağlar.


Konşimento Çeşitleri Nelerdir?


İki çeşit konşimento vardır; ciro edilenbilir ve ciro edilemez konşimento. Ciro edilebilir konşimentolar genellikle akreditifli ödemelerde kullanılır. Ciro edilemez konşimentolar ise, malları teslim etme yeteneğine sahiptir. Daha çok ciro edilebilir konşimentolar kullanılmaktadır.