BLOG

Deniz Yolu Taşımacılıkta Yük İndirme Bindirme Masrafları Esasları

Deniz Yolu Taşımacılıkta Yük İndirme Bindirme Masrafları Esasları

Kolay ve hızlı taşımacılığın adresi deniz yolu ile taşımacılıkta yükün indirme ve bindirme masrafları alıcıya yükün nasıl teslim edileceği ile alakalıdır. Eğer mal ticari işletmede kadar teslim edilecek ise malların işletmeden çıktığı andan itibaren tüm masraflar ve gümrük işlemleri alıcıya ait olurken, belirlenen bir yerde teslim gerçekleşecek ise gümrük işlemlerini satıcı tamamlar. Alıcı yükünü teslim aldığı andan itibaren tüm masraf riskler alıcının üzerine geçer.

Taşima Masrafları Esasları Teslimat Şekline Bağlıdır.

Deniz taşımacılığında alıcı ve satıcı arasındaki  parasal düzenlemelerde uluslararası ticari esaslara bağlı olarak gerçekleşir. Bu bağlamda ürün teslim edildiği yer itibari ile yapılan masrafların kim tarafından karşılanacağı da belirlenir. Alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşma sonrasında eğer ürün ticari işletmede müşteriye teslim ediliyorsa malın çıkışı itibari ile tüm masraflar alıcı tarafından karşılanır. Yükün teslim adresi belirlenen bir yerde yapılacaksa gümrük işlemleri satıcı tarafından karşılanır. Alıcı yükü teslim aldığı andan itibaren ise tüm risk ve masraflar alıcıya ait olur. Bu masrafların içine navlun ücreti de eklenir.

Gemiye Teslim Edilen Yükün Tüm Masrafları Alıcıya Aittir

Yapılan bir diğer teslim şeklide gemi bordasında yapılan teslimattır. Satıcı anlaşma gereği yükü gemiye yüklemek zorundadır.Yük gemiye bindikten sonra her türlü masraf, hasar ve risk alıcıya ait olur. Satıcı bu anlaşmada sadece ihracat için gerekli olan tüm belgeleri hazırlamakla yükümlüdür.

Aynı zamanda satıcı yükün gümrük işlemlerini de tamamlamak zorundadır.Bir diğer teslimat şekli olan gemi doğrultusunda teslimatta ise satıcı gemiye kadar getirdiği maldan sorumlu olur. Limana kadar gelen yük rıhtımda yüklenecek gemini yanına kadar taşınır. Bu teslimat sonrasında tüm işlemler ve masraf alıcıya ait olur.Alıcı aynı zamanda ihracat belgeler ve gümrük işlemlerini de tamamlamak zorundadır.