BLOG

Deniz Yolu Taşımacılığında Bozulabilir Gıda Maddelerinin Yüklenmesi

Deniz Yolu Taşımacılığında Bozulabilir Gıda Maddelerinin Yüklenmesi

Taşımacılık sektöründe gıda ürünlerin taşımacılığı önemli bir yer tutmaktadır. Deniz yolu ile taşımacılıkta da durum farklı değildir. Taşınan gıda içeriğinde meyve ve sebzeler, kuru gıda, konserveler, et ve et ürünleri, dondurulmuş gıdalar, hayvansal ve endüstriyel gıdalar gibi ürün grupları bulunmaktadır. Farklı ürün grupları olmasına karşın bu ürünlerin temel özelliği bozulabilir olmaları ve bir raf ömrünün olmasıdır. Bu durumda bu ürünlerin ambalajlamasında ve taşınması da belirli kurallara riayet etme zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Bu ürünler sabit bir ısı zinciri içerinde nakledilmesi gereken ürünlerdir.


Deniz yolu ile gıda taşımacılığı iki yöntemle yapılmaktadır. Birinci yöntem dökme yük olarak taşımak, ikinci yöntem ise konteynırlar içerisinde taşımaktır. Hangi yöntemle taşınacağını belirleyen şey gıdanın öznel koşulları ve ürün özellikleridir. Mesela, tahıl, içme suyu, meyve suyu, bitkisel yağlar dökme yük olarak taşınır. Bu ürünler temiz ve kuru ambarlara konarak taşınır.


Konteynırlarda ise dondurulmuş, soğuk zincir ile taşınması gereken gıdalar, ambalajlı ve paletli gıdalar taşınır. Konteynırlarda yükleme muntazam yapılmalıdır, boşluk bırakılmamalıdır. Paletler tabana eşit yükseklikte olmasına dikkat edilerek dizilmelidir.


Denizyolu ile ürünler taşınırken her zaman riayet edilmesi gereken çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar dört başlık halinde toplanmaktadır. Fiziksel, iklimsel, biyolojik ve kimyasal faktörler olarak sınıflandırılmaktadır.


Fiziksel Faktörler

Ürünün istiflenmesi ve yüklenmesi ve taşınması sırasında oluşan basınç, sürtünme, ısı vb dir. Deniz yolculuğu sırasında oluşan dalgalanmalar ve geminin geçirdiği sarsıntılar da fiziksel faktörler arasında değerlendirilir.


İklimsel Faktörleri

Nem ve ısı mevsimsel ve iklimsel faktörlere göre değişiklik gösterir oysa gıda ürünlerinin sabit nem ve ısı ortamında muhafaza edilmesi gerekir. İklimsel faktörler nem ve ısı dışında, soğuk, ışık, oksijen ve karbondioksit v.b dir.


Biyolojik Faktörler

Ürünlerin bulunduğu yerlerde oluşan mantarlar gıda ürünlerine zarar verebilir. Ayrıca depolama alanlarında ve nakliye alanlarında böcekler ve fareler gibi canlılar ürüne zarar verebilir.


Kimyasal Faktörler

Farklı nitelikte ve birbiri ile aynı ortamda tepkime yaratacak ürünlerin bir arada bulundurulmaması gerekir.