BLOG

Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?

Malların, deniz yolu ve yük gemileri yardımı ile taşınması işlemi, deniz yolu taşımacılığı olarak adlandırılır. Lojistik sektöründe hızlı, kaliteli mal taşıma işlemi, aynı zamanda düşük fiyatlı taşımayı da beraberinde getirmek zorundadır. Bu nedenle deniz yolu taşımacılığı, denize kıyısı bulunan ülkeler tarafından oldukça revaçtadır. Ülkemizde de tranfer edilecek malların yarısından çoğu için bu taşıma yöntemi kullanılmaktadır.

Uluslararası Deniz Yolu Taşımacılığı

Uluslararasu sularda, tonlarca ürünün en ucuz taşınma yolu deniz yolu taşımacılığıdır. Ayrıca hassas olan ürünlerin de kolay ve darbe almadan taşınması mümkündür. Gemilere malların yüklenmesi ile başlayıp, ardından gidilecek ülkedeki limana bırakılmaları ile süreç sonlanır. Liner taşımada, ürünler firmaya teslim edilir.

Deniz Yolu Taşımacılığının Avantajları

Deniz yolu taşımacılığı, demir yoluna oranla 3.5, kara yoluna oranla ise 7 kat daha ucuzdur. En pahalı taşıma şekli ise hava yolu ile yapılandır. Dolayısıyla da deniz yolunun tercih edilme oranı yüksektir. Tek seferde çok sayıda malın taşınmasına olanak sağlar ve güvenlidir. Dünyanın her tarafına ulaşımı mümkün kılan deniz yolu taşımacılığı, tramp ve liner olmak üzere iki türde yapılır. Bu taşımacılığın tek dezavantajı ise, hava yoluna veya demir yoluna göre daha yavaş yapılıyor olmasıdır.

Deniz Yolu Taşımacılığı Çeşitleri: Tramp ve Liner

Kereste, petrol, maden gibi ürünlerin gemiler yardımıyla taşınması, tramp taşımacılıktır. Tramp taşımacılıkta tarihlerin bir önemi yoktur. Liner taşımacılıkta ise ürün değil, hizmet ön plandadır. Geminin kalkış tarihi, limana yaklaşacağı tarih önceden bilinir, gemi limana yaklaşınca da taşıyıcı firma aracılığıyla ürünler adreslerine teslim edilir.