BLOG

Deniz Taşımacılığında Yüklemede Özel Standartlar

Deniz Taşımacılığında Yüklemede Özel Standartlar

Deniz yolu ile yapılan taşımacılık esnasında taşınacak olan yükün standartları belirlenerek planlaması yapılır. Planlama kapsamında öncelikle yükleme yeri hakkında organize yapılır.

Yükleme yeri, geminin yükü alacağı yer olan liman dahilinde yanaşacakları ya da demirleyecekler yere göre hesaplamalar yapılır. Bu yer herhangi bir yer olmamakla birlikte liman dairelerinin belirlediği yerler olduğu belirtilmiştir.

Yükleme için verilen zaman, en kısa süre içerisinde bitirilmesi gönderici ve taşıyıcı açısından önem arz etmektedir. Çünkü gemi işletmecisi ya da donatan adı verilen şahıs işletme masraflarının ödenmesi sonrasında yeni bir iş alabilmesi ve daha fazla kazanç sağlaması demektir.

Gemi için belirtilen yükleme süresi bulunmaktadır. Eğer gemi, bu süreden önce limana gelirse uygulamada geçen çarter sözleşmesine göre iki tarih aralığı ile yükleme zamanına bakılır. Örneğin; sözleşmede yazan yükleme tarihi olarak en erken 11 nisan ve en geç tarih olarak kabul edilen 17 nisanda başlaması belirtildiği yer alır.

Gemi, yüklemesi gereken limana bu sürelerden sonraki bir zamanda geldiği takdirde taşıtana hazırlık ihbarırı yaparak taşıtan da eğer isterse cayma hakkını kullanmak zorunda olduğu belirtilir. Kullanmazsa da bu hakkı kaybettiği bilinir.

Limana geldikten sonra başlatılan yükleme işlemi esnasında yükleme görevini yerine getiren taşıtan, yükün miktarı hakkında ve cinsi ile özelliğini doğru şekilde aktarmak zorundadır. Bunun yanında yasa dışı olduğu belirtilen eşyaları yüklememesi gerekmektedir. Yükleme esnasında da kanunlara aykırı hareket etmemesi vurgulanır. Taşınacak olan yük ile ilgili bilgileri ise konşimentoya yazması gerekir.

Taşınan yük ile ilgili masraflar ise taşıyana aittir. Kırkambar sözleşmesi adı verilen sözleşmelerde yük taşıtan tarafından önceden gelmişse rıhtıma kadar gerçekleşmiş olan masrafları karşılar.

Yüklemeler yapılmadan önce ise kontroller yapılır. Kontroller yapıldıktan sonra gerekli belgeler hazırlanarak gemi yükleme işlemi tamamlanır.