BLOG

Demuraj Süresi Ne Zaman Başlar?

Demuraj Süresi Ne Zaman Başlar?

Demuraj Süresi Ne Zaman Başlar?

Demuraj kavramı fazla sürelerle bekleme durumunda ödenecek olan ücreti açıklayan bir kavramdır. Türk Ticaret Kanunu deniz taşımacılığı konusunda, sevkiyatı yapılacak olan malın belli bir süre içinde ülkeme ve boşlatma işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve bu sürenin öncede belirlenmesi gerektiğini söyler. Bu süre denizcilik jargonunda Starya olarak adlandırılmıştır. Süre aşımı durumunda ise gemiler fazladan sürelerle bekleme yapar. Bu fazla sürelerle bekleme ise sürastarya olarak adlandırılır ve bunun için demuraj ücreti ödenmektedir.

Demuraj süresine girmeyen free time genel olarak 7 gün olarak belirlenmiştir ve demuraj süresi özel beyan verildiği tarihten itibaren başlamaktadır.

Free Time Nedir?

Full konteynerli taşıma işlemlerinde konteynerlerin gemiden boşlatılmasını takiben, gemiler taşıyıcı firma tarafından hiçbir ücrete tabi olmaksızın bekletilebilmektedir. Gemilerin ücret talep edilmeksizin bekledikleri bu süreye verilen isim free time yani serbest süre olarak adlandırılır.

Free Time Sürelerinde Neler Yapılır?                        

İthalatçı firmalar konteyner taşımacılığı yapan nakliye firmaları tarafından kendilerine tanınan serbest süre içinde; gümrük işlemlerini tamamlamalı ve malların depoya taşınmasının ardından, konteynerleri yeniden ve boş bir şekilde limana ya da nakliyeci tarafından gösterilen gümrüklü depoya teslim etmelidirler. İthalatçı firmalar alternatif olarak gümrük işlerinin daha sonra halletmek için mallarını depoya alabilir ve konteyneri boş olarak nakliyeci firmaca gösterilen liman yahut gümrüklü depoya iade edebilir.

Demuraj Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Demuraj hesaplaması manüel olarak hesaplanabilmektedir. Ancak demuraj süresini manüel olarak hesaplanabilmesi için, free time, konteyner çeşidi, konteyner adedi ve bekleme süresi bilinmek zorundadır. Bu faktörler bilindiğinde manüel olarak demuraj hesaplaması yapmak mümkündür.

Demuraj hesaplaması otomatik olarak da yapılabilmektedir. Bazı taşıma firmaları geliştirdikleri online otomatik demuraj hesaplama araçları sayesinde müşterilerine bu hizmeti verebilmektedir.