BLOG

CAF Nedir Ve İlgili İşlemler Nelerdir?

CAF Nedir Ve İlgili İşlemler Nelerdir?

CAF Nedir?

CAF; deniz taşımacılığında kullanılan uluslar arası bir lojistik terimidir. Açılımı; Currency Adjustment Factor ’dır. Geminin yük taşıma ücreti olarak ifade edilen Navlun’a dahil edilen terimlerin içerinde geçen CAF; Amerikan Doları ya da İngiliz Sterlini’nde meydana gelen kur farklarının navluna dahil edilmesi işlemidir.

Navlun Nedir?

Deniz hukukunda, taşıyanın belli bir ücret karşılığında bir yükü deniz yoluyla taşımayı kabul ettiği sözleşme olarak ifade edilebilir. Navlun; taşıyan tarafından hazırlanan bir taşıma taahhüdü, malın varlığı, deniz üzerinden yapılacağını ve taşımacılığın ücretli olacağı gibi hususlar içerir. Belli bir şekli yoktur fakar konşimentoya göre düzenlenir. İki taraflı bazı hak ve borçlar doğurur. Navlun; aksine bir hüküm bulunmadıkça para ile ödenir. Navlun miktarını taraflar belirler.

Navlun ödemeleri değişik şekillerde olabilir. Taşınacak yük; taşıyana teslim edildiği anda ödenmesi durumu peşin navlundur. Bu durumda alıcına yük teslim edilmese bile geri hakkı olmadığı için riskli bir navlun türüdür. yük; alıcıya teslim edildikten sonra ödenmesi durumu havale navlundur.

CAF İle İlgili İşlemler

CAF; navlunda geçen para biriminin karşı tarafın para birimi karşısındaki dalgalanmasının negatif etkisini engellemek için uygulanan uluslar arası bir sistemdir. Örneğin; deniz yolu taşımacılığında taşımacı ve yükünün taşınmasını isteyen iki taraf arasında bir anlaşmaya bağlandı ve taşımacılık başladı. Taşımacı harcamalarını kendi ulusal parası ile yaptı ve navlunu da başka bir para birimi ile elde edecek. Bu durumda navlun fiyatının üzerine bu kendi para biriminden yaptığı harcamaları da ekleyecek ve tarifesini bu rakama göre belirleyecektir.

Bağlantı Bu durumları ordan kaldırmak adına; ya belirlenen yüzdelik bir oranla ya da bir faiz ilave tarifesi uygunarak navluna CAF uygulaması yapar. Böylece para birimlerinde oluşan kur farkı navlun üzerinde bellirlenen oranda eklenebilecek duruma gelir. İki tarafında belirlediği bir CAF oranı ile sabit ve risksiz bir navlun ödemesi ortaya koyacaktır.