BLOG

Uluslararası Nakliyatta Önemli Hususlar

Uluslararası Nakliyatta Önemli Hususlar

21. yüzyılda karayolu ulaşımı dünya genelinde ülkeler arasında taşıma işlemleri içinde en çok kullanılanı olmaktadır. Özellikle de İkinci dünya savaşından sonra gelen motorlu kara taşıtları yapımı ve sonrasındaki gelişmeler ile kara yolu taşımacılığı önemli bir yeri almaktadır.

Nakliye esnasında ise kullanılan araç önemli yer tutmaktadır. Bu yüzden aracın iyi olması önemlidir. Nakliyesi yapılacak olan malların güvenliği önemlidir. Bu sebepten ötürü nakliye araçları güvenli olmalıdır. Ayrıca aracın bakımı ve uzun yola çıkabilecek dayanıklılıkta olması gerekmektedir. Bunun yanında araç, taşıdığı malların güvenliğini tehdit edici unsurlara karşı koruyucu olabilecek donanımlara sahip olması gerekmektedir.

Ayrıca aracın yola çıkabilmesi için gerekli olan belge ve evraklarına dikkat edilmelidir. Yani aracın kaskosu, trafik sigortası ve araç muayene belgeleri tam olması yola çıktığı esnada sorun yaşamaması için önemlidir. Ayrıca uluslararası nakliye için ise yurtdışı nakliye için gerekli olan belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir. Ayrıca irsaliye denilen faturası da unutulmaması gerekiyor.

Ayrıca uluslararası için ülkeler arası imzalanan protokolleri de unutmamak gerekir. Bunlar transit geçiş için ya da boş nakliye için değişmektedir. Ancak her türlü geçiş için izin belgesi gerekmektedir.

Bunlardan sonra ise nakliyattan önce taşınma için hazırlık plan yapılması gerekir. Ayrıca nakliye işlemi uluslararası yapıldığı zaman ekonomik ve siyasi olarak ülkeler bazında yapılan ilişkilerden etkilenmektedir. Bunun yanında yaşanabilecek her türlü vize sorunu için öncelikli olarak önlemler alınmalıdır.

Nakliye işlemi için kullanılacak araçların ise niteliği sayısından daha çok önem arz etmektedir. Rekabet ile de değişen bu durum hakkında firmaların iyi denetlenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan geçiş için en önemli unsurlardan biri de kota olmaktadır. Bu hususa da dikkat edilmesi gerekir.