BLOG

Türkiye’de Deniz Taşımacılığında Önemli Noktalar

Türkiye’de Deniz Taşımacılığında Önemli Noktalar

  Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ticareti oldukça önemli bir noktada, hatta kendi için değil diğer ülkelere yapılan transferler açısında da ülkemiz bir geçiş bölgesi olmakta ve deniz taşımacılığı denildiğinde çok önemli bir bölge olduğu düşünülmektedir.

  Deniz Taşımacılığında Önemli Noktalar: Deniz taşımacılığı her zaman çok kolay bir politika ile yapılabilir bir olay değildir. Bazen uluslararası önemli anlaşmalar neticesinde bir takım sıkıntılar ile karşılaşmak mümkün olabiliyor. Taşıdığınız yüke, ağırlığa, ya da geminin büyüklüğüne göre bir takım bölgesel kriterler ile karşılaşmanız mümkün. Eğer gideceğiniz yerdeki geçiş alanlarında yer alan kurallardan haberdar değilseniz sizi ciddi sorunlar bekliyor olacaktır. Bu tür geçiş yerlerinden stratejik önemi olan 5farklı boğazlar ve kanallar vardır. Örneğin Süveyş kanalı; bu kanal Asya ve Afrika Kıtası’nı ayıran çok önemli bir konuma sahiptir. Mısır ülkesinin değeri yükselmesine sebep olduğu gibi, o bölgede kestirme bir deniz yolu oluşturuyor. Ayrıca büyük medeniyetlere de önemli katkılar sağlamış bir geçit olmak bu kanalı çok değerli kılıyor. Başka bir örnek vermek gerekirse Panama kanalı diyebiliriz. Bu kanal Amerika Kıtasında yer alan, Avrupa ve Amerika Kıtası’nın limanlarının birbirine bağlamamasında son derece etkili bir kanaldır. İşte Türkiye’de de bu noktalar gibi çok önemli iki geçiş bölgesi yer almaktadır.

  Deniz Taşımacılığında Türkiye’nin Önemi: Dünya üzerinde yer alan en önemli deniz taşımacılığı geçiş noktalarında ikisi Türkiye’dedir. Bunlar Asya ve Avrupa kıtasını birbirinden ayıran Çanakkale ve İstanbul Boğazıdır. Bu noktalar Asya ve Avrupa için önemli bir birleşme noktasıdır. İstanbul bu nedenle çok önemli bir bölge olarak adlandırılır. Bu noktalar iki denize tek geçiş kapısı olduğu için stratejik olarak tekel olmaktadır.