BLOG

Taşımacılıkta İhracat Teslim Şekilleri

Taşımacılıkta İhracat Teslim Şekilleri

Taşımacılık İhracat Nedir?


Günümüzde en önemli sektörlerden bir tanesi olan taşımacılık sektörü ülke ekonomilerin kalbidir. Gerek deniz yoluyla gerek hava ya da karayoluyla yapılır. İhracat ise yerli malı ürünlerin dış ülkelere satımıdır. Yani yerli sermayedir. Ürünlerin teslim şekilleri ülkelerin coğrafi konumlarına göre değişir örneğin Çin’e bir malzeme gönderilecekse en tasarruflu yol gemi yoludur. Limanlara yükler bırakılır ve oradan ürünler gemi yoluyla şehirlere aktarılır. Ya da kargo ya da lojistik şirketine göre hava yoluyla ya da kara yoluyla illerdeki transfer merkezlerine aktarılır.

Ürünler Nasıl Teslim Edilir?


Aklımıza geliyor o kadar ürün 3 bin kilometreden gelirken nasıl da kaybolmadan geliyor şimdi bu sorunun cevabını şimdi anlatacağız. Uluslararası olarak 13 teslim şekli vardır. Şimdi uluslararası alanda en çok kullanılan teslim şekillerini inceleyelim.



Ticari İşletmede Teslim


Satıcı malları yaptığı işletmedeki deposunda tuttuğu ve alıcının isteğine göre teslim edilme şeklidir.

Taşıyıcıya Teslim


Bu teslim şekli ile satıcı sattığı ürünü alıcı tarafından belirlenen limana ya da rıhtıma bırakılmasıyla biter. Geriye kalan yolu ise alıcı tarafından karayolu ya da havayolu ile ürünler dağıtılır.

Gemi Doğrultusunda Teslim

Bu teslim sekli ile satıcının sorumluluğu alıcı tarafından belirlenen limana ürünün bırakılmasıyla sorumluluk sona erer.

Gemi Bordasında Teslim


Bu teslim şekli ile satıcının ürün sorumluluğu tanımlanan limanda geminin nakliye kapılarının açılmasıyla biter.



Mal Bedeli ya da Navlun


Bu teslim şekli ise satıcının varış yerine ya da limana göndermesi için gerekli giderleri ve navlunu ödeyerek yapılan teslim şeklidir.


Taşıma Ücreti Ödenmiş Teslim


Bu teslim şekli satıcı ve alıcı arasında kararlaştırılan yere kadar taşınması için istenen navlun bedelini ödeyerek ihracat teslim şeklidir.