BLOG

Navlun Teklifi Almak

Navlun Teklifi Almak

Navlun Nedir? Deniz veya nehir yolu taşımacılığında gerçekleştirilen yük taşımacılığı hizmeti için verilen bedele navlun denmektedir. Burada maliyetleri mümkün olduğunca azaltabilmek için navlun tekliflerini en iyi şekilde değerlendirmek gerekmektedir. Bilindiği üzere kesin bir navlun bedeli bulunmamaktadır bu bedel taraflarca karşılıklı biçimde kararlaştırıldıktan sonra resmi bir sözleşme veya konşimento ile gösterilmektedir.

Navlun Bedelinde Pazarlık Gücü


Gemi sahiplerinin ( Armatör ) gemi maliyetlerine ve ekipman durumlarına göre navlun teklifleri de farklılaşabilir. Yükleme işlemlerinizi yaparken her yükleme için farklı armatörlerden teklif almanız önem arz etmektedir. Gemilerin kapasitesini göz ardı etmemek gerekir; sonuç olarak her geminin belirli bir kapasitesi bulunmaktadır. Alabileceği yük, konteyner ve ağırlık belirlidir. Mesela hafif yükler için daha iyi navlun teklifi alabilirsiniz. Bu yüzden bu tarz durumda mutlaka yükün hafif olduğunun belirtilmesi gerekir.

En İyi Navlun Teklifini Almak


Deniz Taşımacılığında Navlun bedellerini mümkün olduğunca düşük tutmanız için belli başlı bazı konulara dikkat etmek yararlı olabilir. Genellikle geminin belli bir gidiş yönü varsa o yöndeki taşımalarda navlun teklifi daha yüksek olacaktır ama başka yönde giderken daha az yük bulacağı için navlun bedeli daha düşük olabilir. Limanlardaki ekipman özellikleri de navlunda belirleyici olabilmektedir. Örneğin birçok liman 20’lik ekipman için daha uygundur; sizin taşıtacağınız yük 40’lık ekipmana göreyse navlun teklifiniz daha iyi gelebilir. Yükün ağır olması navlun bedeli açısından bir dezavantaj teşkil etmektedir. Ağır yük 18-27 ton olarak belirtilebilir. Yük limanda boşaltıma ve yüklemeye uygun ise, iç taşıma maliyetlerini arttırmıyorsa ve hafifse navlun ücretinin düşük olma ihtimali yüksektir. Süre çok önemli değilse, aktarmalı yük taşımacılığından daha iyi bir navlun teklifi alınabilir. Sürekli taşıma yaptıran müşterilerin de doğal olarak pazarlık payları daha yüksek olacaktır.