BLOG

Multimodal Taşımalarda Navlun Hesabı

Multimodal Taşımalarda Navlun Hesabı

Navlun hesaplama, bir denizcilik terimi olmak ile birlikte, gemide taşınacak yük miktarının tutarını belirlemekte kullanılmaktadır. taşınacak yük için istenen ücret olarak da bilinen navlun miktarı ise kullanılan taşıma türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Multimodal taşımalarda navlun hesabı oluşturulması, tek tek taşıma türlerinin navlun hesaplarının belirlenmesine göre biraz daha zor olabilmektedir. Taşıma türlerinin hepsini kapsayan multimodal taşımalar da navlun hesabı oluşturabilmek adına öncelikle taşıma türlerinin hesapları yapılmalı daha sonrasında ise toplu olarak navlun hesabına geçilmelidir.

Yükün Ağırlığı İle Birlikte Hacim De Önemli

Multimodal taşımalarda navlun hesabı oluşturulurken, yükün ağırlığından ziyade ne kadar alanı kapladığı yani hacmi önemli bir yer tutmaktadır. Navlun hesapta mutlaka kullanılması gereken hacim, ortaya adil bir ücretin çıkarılmasına da yardımcı olmaktadır. Navlun fiyatlandırmasında minimum ağırlık, havayolu, tır ve uçaklar için 167 kg olarak belirtilirken, kara yolu için 333 kg, deniz yolu için ise 1000 kg olarak belirtilebilmektedir. Ağırlık ve hacim miktarlarının belirlenmesinden sonra navlun hesabına geçilmektedir. Navlun hesaplanırken, 1metreküp= 333 kg olarak belirlenmektedir. Taşınacak ürünlerin ağırlığı ve hacmi 333kg altında kalırsa farklı ücretlendirme, üstüne çıkarsa daha yüksek ücretlendirme uygulanabilmektedir. Esas olarak alınan ağırlık 333kg göre navlun hesabı ortaya çıkarılmaktadır.

Navlun Hesaplamasında Oranlara Dikkat Edilmeli

Adil bir fiyat listesi çıkarılabilmesi adına multimodal taşımalarda navlun hesabı oluşturulurken, taşıma türüne göre hesaplamalara dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Adil bir hesaplamanın yapılabilmesi ve ücretin doğru belirlenmesi adına öncelikle taşıma türleri tek olarak hesaplanmalı daha sonrasında ise multimodal olarak tekrar navlun hesaplaması oluşturularak, taşımacılık faaliyetlerine başlanmalıdır. Navlun hesaplamalarının daha kolay yapılabilmesi adına tablo ve grafikler yer almaktadır. bireyler grafikler aracılığı ile doğru oranları öğrenerek, ücret hesaplaması yapabilmektedir.