BLOG

Multimodal Taşımacılık Neleri Kapsar?

Multimodal Taşımacılık Neleri Kapsar?

Çoklu taşımacılık da diyebileceğimiz multimodal taşımacılık, farklı taşıma araçları ile fazla sayıda taşıma türünü kapsayan taşıma yöntemidir. Çoklu taşımaya imkân veren konteynerler, oldukça güvenli bir taşıma sağlarlar ve çoklu taşımada en kullanışlı araç vazifesini görürler. Satıcı ile alıcı arasında iki taşıma sistemi kullanılarak taşınan yükler, multimodal taşımacılık kapsamındadırlar ve tek yük senedi ile taşımaları gerçekleşir.

Nerelerde Kullanılır?

Hem ulusal hem de uluslararası alanda kullanılan multimodal taşıma yöntemi, genellikle uluslarası camiada tercih edilir. Modern teknolojinin kullanıldı yöntemde, taşıtlar da altyapı hizmetleri de son derece lüks ve kullanışlıdır, eksiksizdir. Dolayısıyla sanayi açısından gelişen ülkelerde kullanımı daha yaygındır. Ancak gün geçtikçe ve teknoloji ile kaynak bulma hızı ilerledikçe, kullanım alanı genişlemektedir. Birim yük boyutları arttıkça, daha maliyetli taşımanın da yolları aranır olmuştur.

Multimodal taşımacılık sayesinde gemiler limanda daha az kalırlar ve birim yük de artar. Dolayısıyla daha hesaplı bir şekilde daha fazla mal taşınır, hem de güvenli bir şekilde. Şirketlerin sahip oldukları farklı taşıma ekiman ve malzemeleri, taşımacılığı farklı boyutlara çekmiştir. Ülkeler arasında nehir tipi gemiler ile nehir yolu taşımacılığı da yapılabilmektedir. Dünya genelinde birçok ülkenin kullandığı bu yöntem, sanayileşmeye başlayan ülkelerde de popüler ve kullanışlı hale gelmiştir, kullanım alanı daha da genişleyecektir.

Multimodal Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

Multimodal taşımacılık, çevre dostu olması ile bir avantaj sağlarken, çevre kirliliği konusunda da diğer taşıma yöntemlerine göre artılar barındırır. Örneğin karayolu taşımacılığına göre %75 oranla daha fazla çevre dostudur.

Yükleme, taşıma işlemi ve boşaltma işlemi açısından takip kolaylığı da sunan yöntem, fiyat açısından da uygunluk gösterir. Yol şartlarından veya olumsuz hava koşullarından etkilenmeden taşımayı mümkün kılar.