BLOG

Kuru Dökme Yük Gemisi Kiralama

Kuru Dökme Yük Gemisi Kiralama

Kuru Dökme Yük Gemisi Kiralama

Ticaret gemileri arasında dökme yük gemilerinin bir alt segmenti olan kuru dökme yük gemileri kuru (tahıllar, gübre, fosfat ve cevherler) veya yaş (kimyasallar, rafine petrol ürünü) benzeri dökme yükler taşır. Dökmeci yük olarak da bilinen bu gemiler tek güverteli ve geniş ambar ağızlı olarak yapılır. Ambar ağızlarının geniş olmasının en önemli nedeni yükün sevkini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmaktır. Kuru dökme yük gemileri enine kesitleri sekizgen oluşturan bir yapıdadır. Kuru dökme yük türleri IMSBC’nin yayınlamış olduğu rehberde gösterilmiştir.

Kuru Dökme Yük Gemileri Fiyatlandırılması

Kuru dökme yük gemisi kiralanırken, yükleme limanı ve tahliye limanı önem arz etmektedir. Örneğin, 2013 senesinde yükleme limanı Marmara olan tahliye limanı Poti olan 4000 ton çelik taşıma kapasitesine sahip bir kuru yük gemisinde navlun olarak ton başına13 dolar alınırken, bugün dünyadaki ticaret hacminin artması nedeniyle fiyatlar bir hayli yükselmiş durumdadır. İlgili lojistik firmalarının teknolojik anlamda ciddi mesafe kat ederek müşterilerine sağlıklı hizmetler sunmaktadır. Güvenilir birkaç kuru dökme yük gemisi kiralama firması örneklendirmek gerekirse: Network Global Lojistik A.Ş., MSC, Akar Lojistik

Kuru dökme yük ürünlerinin taşınması maksadıyla kiralamalarda son zamanlarda düşüş görülmekle birlikte 5000 $ ila 9000$ arasında spot piyasaları değişmektedir. Kuşkusuz değişen bu fiyatlarda filoda görülen büyümenin hızına yük talebinde görülen artış yetişememiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Bugün İstanbul’dan Şili’ye 51 günde gidecek kuru yükün malta gemisiyle gitmesiyle, Libya gemisi ile gitmesi arasında meblağ farkları olduğu gibi geminin kuru yükün korunmasını sağlayacak sağlıklı ortamı bulundurması da önem arz etmektedir.

Türkiye deniz ticaret odasının yayınladığı navlun bedelleri dikkate alındığında Türkiye limanlarından yük alan veya Türkiye limanlarına yük getiren gemilerden aşağıda belirlenen navlun bedelleri üzerinden Navlun Hasılatı Oda Payı Ücreti alınır. Bu navlunlar, bir ortalama gösterir niteliktedir, fazlasına anlaşılabileceği gibi daha az bir navluna da taraflar karar veebilirler.


TAŞINAN YÜKÜN ​

TON (MT) ARALIĞI

ÖDENECEK

TAVAN ÜCRET TUTAR

0

20.000​

550$​

20.001

40.000​

800$​

40.001

60.000​

1.050$​

60.001

100.000​

1.300$​

​​ ​100.001 ve YUKARISI

1.650$