BLOG

Konteyner Navlun Hesaplama

Konteyner Navlun Hesaplama

Gemilerde taşınan ve ücreti alınan yüklerin genel adı olan ve navlun konteynerlerin alabileceği ölçülerde olması gerekir. Belirli kriterlere oturtulmuş olan Navlun konteyner hesaplamaları sıvı ve katı olarak konteynerlere yerleştirilerek taşınan yükün hesaplaması ise oldukça basittir. Navlunun hesaplaması yüklenen eşyanın kapladığı alan ve ağırlığı karşılaştırılır ve hangisi daha fazla ise o baz alınarak hesap yapılır.


Ağırlık ve Hacme Göre Navlun Hesaplama


İlk olarak gemi taşımacılığında uygulanan daha sonra diğer taşımacılık hizmetlerinde de kullanılmaya başlanan konteyner navlun hesaplaması uluslararası taşımacılık standartlarına uygun olarak gerçekleştirilir. 

Navlun Uluslararası taşımacılıkta malın alınıp sahibine ulaştırılması için gerçekleştirilen ve önceden ücreti ödenerek yapılan  yükleme  taşıma ve indirme işlemlerinin tümüne denir. Daha güvenli ve sağlıklı olduğu için gemilerde konteynerler yardımı ile taşınan navlun şimdilerde kara ve deniz yolunun dışında tren yolu ile de taşınır hale getirildi.


Navlun Taşıma Bedellerini Standartlara Uygun Yapılır


Konteyner Navlun hesaplama şekli ise yüklenen eşyanın kapladığı alan ve ağırlığı karşılaştırılması  ve hangisi daha fazla ise o baz alınarak hesaplanması ile gerçekleşir.

Eğer navlun taşımacılığı yapılacak aracın hepsini kapsıyorsa bu o taşımacılık yapan aracın kiralanması bedelini içerir. Ama navlun örneğin tırın hepsini doldurmuyorsa ağırlığı ve kapladığı alan baz alınarak hesaplanır.

Bu hesaplamada baz alınan miktar ise, 1 LDM, 1750 kg olarak yapılır. Eğer yük dökme yük ise bu hesap 1 metreküp 333 kg eşittir olarak gerçekleşir.

Yükün taşıma şekli nasıl olursa olsun navlun taşıma şekilleri ve ücretleri ve navlunun nasıl teslim edilmesi gerektiği Uluslararası Taşımacılık standartları ölçüsünde gerçekleşir. Bu standartlar gereği de navlunun sahibine ulaştırma biçimine göre taşıma bedelinin ithalatçı yada ihracatçı tarafından nasıl ödeneceği de belirlenmiştir.

Öte yandan navlun ücretine gidilecek mesafenin kilometresi ve geçilecek gümrüklerin bedeli de eklenir. Öte yandan her taşımacılık şirketi hizmetinin kalitesi oranında serbest piyasa koşullarında fiyat ayarlaması da yapabilir.