BLOG

Kargoların Taşınmasında Havayolunun Tercih Edilmesindeki Temel Nedenler

Kargoların Taşınmasında Havayolunun Tercih Edilmesindeki Temel Nedenler

Uçuş süresi kısa olduğu, acil kargoların en hızlı şekilde yerine ulaştırılmasını sağladığı havayolu yöntemi kargoların taşınmasında tercih edilen bir yöntemdir. Zaman tasarrufu sağlayan havayolu, aynı zamanda oldukça konforludur. Yol bakım maliyeti gibi karayolu ve demiryolunda bulunan sorunları barındırmayan havayolu yöntemi, bilet fiyatı olarak biraz daha maliyetli olsa da, uzun vadede bu maliyeti karşılamaktadır.

Özel Nitelikli Kargolar

Havayolu ile özel nitelikli kargolar taşınırken, kargoların tabi olduğu kurallar ICAO ve IATA düzenleyici kurumları tarafından düzenlenir. Özel kargolar, bozulma ihtimali olan sebze, meyve, et, balık, çiçek gibi besinler, koku yayan veya buhar yayan kargolardır. Aynı şekilde kırılma ihtimali olan hassas kargolar da özel nitelikli kargolara dahildir. Banyosu yapılmamış film, cenazeler, değerli eserler ve materyaller, canlı hayvan, ağır veya tehlikeli maddeler, araba, ıslak kargo gibi ürünler de yine özel kargo başlığı altında taşınırlar. Dolayısıyla bu kargolar, en hızlı ulaşım şekli olan havayolu ile taşınırlar ki bozulmadan, kırılmadan, zarar görmeden hedefe ulaşabilsinler.

Havayolu yöntemi, zarar görmesi veya beklediği için bozulması muhtemel ürünleri, yerine en kısa sürede ulaştırmak, acil ürün veya evrakları teslim etmek, özellikle canlı hayvan taşındığında hayvanı en konforlu ve en rahat şekilde taşımak için oldukça elverişli bir yöntemdir. Ağır, tehlikeli maddelerin bile en kısa sürede hedefine ulaştırılıyor olması, birçok riski ortadan kaldırır. Karayolu ile zaman kaybı meydana gelirken, havayolu en çok zaman tasarrufu sağlayan yöntem olarak dikkat çeker. Yolda vakit kaybettikleri için tehlikeli veya hassas ürünler risk altına girerler. Aynı şekilde olası sarsılmalarda hasar görme riski taşırlar. Kargoların havayolu ile taşınması, tüm bu riskleri ortadan kaldırır.