BLOG

Karayolu Taşımacılığında Canlı Hayvan Yüklemesi ve Taşınması

Karayolu Taşımacılığında Canlı Hayvan Yüklemesi ve Taşınması

Karayolu taşımacılığında canlı hayvanların, büyükbaş ve küçükbaşların taşınması önem ve dikkat gerektiren bir konudur. Hayvanlar ne kadar elverişli koşullarda taşınırlarsa sağlıkları o kadar riske girmez, zarar görmezler. Sıradan nakliye araçlarını kullanmak, bütçe olarak ucuza mal olur ancak öte yandan hayvanlar için çeşitli tehlikeler barındırır. Hatalı yükleme, hayvanların birbirini ezmesine, hatta hayatlarını kaybetmelerine sebep olur. Bu tür üzücü vakaları engellemek için yüklemeye çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Metrekareye Kaç Hayvan Düşmelidir?

Karayolunda canlı hayvan taşımacılığı yaparken, araca yüklenen hayvanlar, metrekareye maksimum iki dana gelecek şekilde planlanmalıdır. Daha büyük sığırlar yüklenirken ise bir sığır için bir buçuk metrekarelik yer ayrılmalıdır. Havaların sıcak olduğu yaz aylarında hayvanlara daha geniş yer verilmeli, nefes almaları ve rahat bir şekilde yolculuk yapmaları sağlanmalıdır.

Hayvanlar Yüklenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Avrupa birliğine üye ülkelerde canlı hayvanların taşımalarına ilişkin belli prosedürler vardır ve bunlara uyulmadığı taktirde ceza uygulanmaktadır. Ayrıca hayvanların taşınacakları kabinin hava almasına, sıcaklık, nem ve ışık değerlerinin uygun olmasına da dikkat etmek gerekir. Tıpkı yükleme işlemi gibi hayvanları araçtan indirme işlemi de titizlikle yapılmalıdır. Hayvanlar taşınırken su ve yemleri de yeterli miktarda bulundurulmalıdır. Hidrolik yükleme ve indirme sistemleri, hayvanların yüklenmesinde ve araçtan indirilmesinde kolaylık sağlar. Çift katlı araçlar da hayvanların konforlu taşınmasına ve tek seferde daha fazla hayvanın, güvenli olarak taşınmasına imkan tanır. Canlı hayvanlarınızın taşıma esnasında zarar görmemesini, yara almamasını istiyorsanız, taşıyacak olan firma araçlarını araştırmanız gerekir. Ucuza mal olacak diye hayvanların hayatını ve sağlığını riske atmak yerine, hem konforlu, hem güvenli, hem de maliyetli karayolu taşıma firmaları bulabilirsiniz.