BLOG

Karayolu Eşya Taşımacılığında Yetki Belgesi

Karayolu Eşya Taşımacılığında Yetki Belgesi

Karayolu Eşya Taşımacılığında Yetki Belgesi


Uluslararası ve şehirlerarası taşımacılık yapan her firmanın alması gereken Karayolu Taşımacılığı Yetki Belgesi 2004 yılında Ulaştırma Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirildi. Beş yıl geçerlilik süresi olan bu belgeyi almayanlar için para cezası uygulanırken, verilen yetki belgeleri yapılan taşıyıcılık türüne ve şekline göre de değişiklik sınıflandırılıyor.

Her bir yetki belgesini almak için firmaların yerine getirmesi gereken şartlarda değişiklik gösteriyor.


Taşımacılık Yetki Belgesini Almayana Ceza


Karayollarında düzeni sağlamak ve denetimleri  daha kolay  amacıyla Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2004 yılında yürürlüğe sokularak mecburi hale getirilen Karayolları taşımacılık belgesi taşımacılık işi yapan tüm firmaların bulundurması gereken bir belgedir.

Alınmaması halinde para cezası hatta araçların trafikten men edilmesine dahi varan cezaların verildiği taşımacılık yetki belgesi, taşımacılık türü ve amacına göre sınıflandırılır. Ticari  otomobil ile taşımacılık yapan firmalar, A yetki belgesi alırken, A1 Şehirlerarası, A2 Uluslararası taşımacılık yapan şirketlere verilir. Otomobil kiralayan şirketlere verilen yetki belgesi ise A3'dür.


Her Taşıma Şekline Farklı Bir Yetki Belgesi


Ticari amaçla otobüs ile taşımacılık yapan şirketlere verilen taşımacılık yetki belgesi ise B yetki belgesidir.Zaman ve ödenecek ücreti bir karar bağlanmış olan ve düzenli yolcu taşıyan kuruluş yada şahsa verilen taşımacılık yetki belgesi olan B1 Yetki belgesinin dışında,  Uluslararası hizmet veren ve Seyahat Acentelerine bağlı olarak yolcu taşıyanların alması gereken B2 yetki belgesi bulunur.

Bu yetki belgelerinin dışında taşımacılıkta insan taşımacılığının yanı sıra eşya taşımacılığı içinde farklı sınıflarda belgelendirmeler yapılması yoluna gidiliyor.

Öte yandan taşıma yetki belgesi almadan faaliyet gösteren ve istenilen şartlara uymayan firmalara 1207 tl para cezası uygulanırken, yetki belgesi olan fakat taşıtını bu belgeye eklemeyen şirketlere de 602 tl para cezası veriliyor.

Öte yandan karayollarında ulaşım ticareti yapanlar için araçların dışında bu araların şoförlerinin de SRS belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Ticari taşımacılık yapan şoförlerin SRS Belgesinin olmaması halinde ise 602 t para cezası veriliyor.