BLOG

Karayolu Eşya Taşımacılığında Uluslararası Örgütler

Karayolu Eşya Taşımacılığında Uluslararası Örgütler

Karayolu eşya taşımacılığında bazı örgütler aracılığıyla Türkiye ve yurt dışı arasında taşımacılıklarda etkili olan ulaştırma örgütleridir. Eşya taşımacılığını üstlenen örgütler hangileri olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.


Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi

Karayolu Trafik Güvenliği, İç Ulaşım Komitesi, Kombine Taşımacılık, Bozulabilir Maddelerin Taşınması ve Tehlikeli Maddelerin Taşınması gruplarından oluşmaktadır. İç Ulaşım Komitesinde yapılan görüşmelerden sonra bazı AB üye ülkelerinin de katılımıyla bazı anlaşmalar yapılır. Bu anlaşmalar; Tır Sözleşmesi, CMR, ADR ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEI)’dir.


Avrupa Ulaştırma Bakanları Konfederasyonu (CEMT - UBAK)

Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı (UBAK) Avrupa’nın sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, uluslararası ulaştırma ve gümrük mevzuatının uyumlaştırılmasının sağlanması için 1953 yılında kurulmuştur. Başarılı çalışmaları sayesinde 1 üye ülke ve bazı Orta Asya, Kuzey Ülkelerini de kapsayarak çalışmalarını sürdürmektedir. Trafik karayolu güvenliği, taşımacılığın geliştirilmesi ve çevrenin korunması konularına öncelik verilerek taşımacılık faaliyetleri sürdürülür.


Güneydoğu Avrupa Ortak Girişimi (SECI)

11 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan örgüte aynı zamanda Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı da destek vermektedir. Bu örgütün amacı karayolu aracılığıyla eşya taşınmasındaki sınır geçişlerinin kolaylaştırılması ve ticaretin arttırılmasıdır. Üye ülkeler arasında 1999 yılında Mutabakat Zaptı imzalanmış ve Türkiye taraf üye olarak imza atmıştır.

 

Uluslararası Karayolu Taşıma Birliği (IRU)

Bu örgüt dünya geneli karayolu taşımacılık alanında nakliye operasyonları, taşıma şirketi sahipleri, taksi, kamyon, ve otobüs de dahil olmak üzere tüm sektörü temsil eden bir organizasyondur. 1948 yılında İtalya’da kurulan örgütün bugün tam olarak 68 ülkede 151 adet üyesi bulunmaktadır. Örgütün en önemli uygulaması eşya taşımasında tır sistemi garantörlüğünü yapmasıdır.