BLOG

Kara Yolu Eşya Taşımacılığının Yasal Çerçevesi

Kara Yolu Eşya Taşımacılığının Yasal Çerçevesi

Türkiye’de ve hatta tüm dünyada tercih edilen en yaygın taşımacılık türlerinden bir tanesi kara yolu olarak bilinmektedir. Dünya genelinde kara yolu bağlantılarının fazla olması ve en düşük maliyetle en yüksek kaliteli taşımayı sağlaması dolayısıyla kullanılan kara yolu eşya taşımacılığı da kendi içerisinde bazı kurallara tabi tutulmaktadır. Devlet tarafından da çerçevelenen kurallar sayesinde hem taşınan ürün hem de kara yolu taşımacılığında çalışan bireylerin hayatları garanti altına alınmaktadır.


Yetki Belgesi Bulundurulması Şart


Kara yolu eşya taşımacılığının yasal çerçevesi kapsamında sahip olması gereken özelliklerden ilki yetki belgesidir. Araca ve personele yönelik oluşturulan yetki belgesi ile hem aracın hem de çalışacak bireyin, kara yolu taşımacılığına da uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Kara yolu taşımacılığında olmazsa olmaz evraklardan bir tanesi olarak bilinen yetki belgesi, ülke genelinde şart olduğu gibi uluslar arası taşımacılık alanlarında da mutlaka bulundurulmak zorundadır.

Kişinin taşımacılık yapabileceğine dair tüm evraklarının tamamlanmasından sonra ise hem araca hem de çalıştırılacak personele sigorta yaptırılması zorunlu tutulmaktadır. Hem ürünleri hem de çalışan bireyin sağlığını garanti altına alan sigorta belgesi, yasal sınırlar içerisinde belirlenmiş durumdadır.


Taşıtlara Kullanıma Uygunluk Belgesi


Kara yolu taşımacılığında belirlenen yasal çerçeveler doğrultusunda zorunlu olan bir diğer evrak türü ise taşıtlara kullanıma uygunluk belgesidir. Her araç kara yolu taşımacılığında kullanılabilecek donanım ve ekipmana sahio olamamaktadır.

Özellikle uzun yol da taşımacılık sağlayacak firmalar adına taşıtlara uygunluk belgesi son derece önem taşımaktadır. Bu noktada taşmacılığa uygun araçlar belirlendikten sonra, belirli bir muayene işleminden geçirilmekte ve kara yolu kullanımı için taşıtlara uygunluk belgesi verilmektedir. Belirtilen üç unsur, kara yolu taşımacılığının yasal çerçevesini oluşturmaktadır.