BLOG

Kara Taşımacılığında Konteyner Kullanımı

Kara Taşımacılığında Konteyner Kullanımı

Konteyner Nedir

Konteynerler hem karayolu hem de denizyolu taşımacılığında kullanılan en önemli ekipmanlardır. Kapıdan kapıya (door to door) karayolu taşımacılığında en çok tercih edilen taşıma sistemidir. Konteynerler ile pekçok ürünü hasarsız olarak taşıyabilme imkanımız olur. Sanayide kullanılan çeşitli hammaddeler, ekipmanlar ve bunlara ait parçalar, inşaat sektöründe kullanılan malzemeler, dökme olabilecek yükler, tarım maddeleri, tekstil ürünleri ve bir çok değişik ürünün nakliyesinde konteynerleri kullanırız.

Konteyner Taşımacılığı

Uluslararası ticaretin gelişmesiyle birlikte taşınacak malzemelerin artışı nakliye sistemlerine ihtiyacı artırıyor. Konteynerler denizyolu taşımacılığında olduğu kadar karayolu taşımacılığında da önemli bir yükü hafifletiyor. Konteynerler dışarıdan gelecek fiziksel etkileri önlemeleri açısından rahat ve sağlıklı bir taşıma çözümü sunarlar. Hem maliyet hem işlevsellik yönünden fayda sağlayan ekipmanlardır. Birden fazla çeşitte yükü aynı anda taşıyabildikleri için de tercih edilirler.

Konteyner Çeşitleri

Hasarsız ve güvenli taşıma için standartları belirlenmiş yeniden kullanımı olan bu çelik kutu şeklindeki konteynerleri 20lik ve 40 lık olarak ikiye ayırabiliriz.

20 DC - 40 DC: standart ya da dryvan denilen konteynerlerdir. Genişlik ve uzunluk duruma göre dış ölçülerinde sabit yüksekliklerinde farklılıklar gösterir. Hava ve su geçirmeme özellikleri vardır. Hammaddeleri genellikle aliminyum ve çeliktendir.
20 Üstü Açık - 40 Üstü Açık: Konteyner kapısından geçemeyecek kadar büyük yüklerin taşınması için üstten yükleme yapılabilen konteynerlerdir.
20 Flat Rack - 40 Flat Rack - 40 Kapanabilir Flat Rack: Taban kalınlığı fazla, iki kenarı ve üstü olmayan konteynerlerdir.
40 High Cube - 45 High Cube: Yükseklikleri fazladır, yüksek malzemeleri taşımak içindir.
40 Reefer - 40 High Cube Reefer - 45 High Cube Reefer:Gıda malzemelerini taşımak için elektrikli ya da dizel soğutucu sistemi olan konteynerlerdir.