BLOG

Havayolu Taşımacılığında Canlı Hayvan Yüklenmesi Ve Taşınması

Havayolu Taşımacılığında Canlı Hayvan Yüklenmesi Ve Taşınması

Havayolu ile canlı hayvan taşınması 3 unsura bağlıdır. Canlı hayvanın cinsi, ülke kuralları ve uçağın tipi. Tüm bunlara göre eğer ülke canlı hayvanlardan bazılarına kısıtlama getirmişse uçağın tipi müsaitse bile taşınması imkânsızdır. Canlı hayvanların havayolu ile taşınması yolcu beraberinde olabileceği gibi kargo bölümünde de olabilmektedir.

Yolcu Beraberi – Kabinde Canlı Hayvan

Havayolu kurallarına göre değişse de maksimum kafesi ile birlikte 8 kg’ı geçmeyen evcil kedi veya köpekler yolcu beraberinde kabinde taşınabilmektedir. Yaşanan kuş gribi salgınından sonra kuşlara bazı ülkeler ve havayolları tedbir getirmiş olsa bile bu yasaklar zaman içinde kalktı veya kalkmaya devam ediyor.  Bazı özel refakat köpekleri mesela görme engelliler, sara hastaları, panik atak hastaları için özel eğitimli köpekler gerekli aşı kartları ve belgeleri bulunması durumunda kg sınırlaması olmadan uçağa yolcu ile kabul edilirler.

Kargoda Canlı Hayvan Taşınması

Kabinde yolcu beraberinde taşınabilecek canlıların cinsleri bellidir. Kedi köpek veya bazı tür kanatlı hayvanları yanınızda taşıyabilirsiniz. Mesela evinizde horoz besliyorsanız ya da bir çeşit sürüngen, kemirgen, at, sirk hayvanları, balık gibi ya da hem suda hem karada yaşayabilen bazı canlı türlerini yanınızda taşıyamazsınız. Bu gibi durumlarda ülke kısıtlamaları ve havayolu kısıtlamaları kontrol edilerek kargoda canlı hayvan taşımacılığı gündeme gelir.

Canlı Hayvan Sahibinin Sorumlulukları

Canlı hayvan sahibi rezervasyonunu yaparken bu durumu havayoluna bildirmek zorundadır. Kabinde veya kargoda taşınacak olan hayvanlar için ayrı ayrı evraklar bulunmakta olup bunların doldurulması zorunludur. Bu evraklar havayolu tarafından temin edilir. Hayvana ait kafesi temin etmek yolcunun veya göndericinin sorumluluğundadır ve zorunludur. Hayvana ait aşı kartları ve belgelerin havayoluna tam ve zamanında beyan edilmelidir ve bu belgelerin temini gönderene veya yolcuya aittir.