BLOG

Forwarder Nedir?

Forwarder Nedir?

Kara yolu, deniz yolu ve hava yolu taşımacılığında sevkiyat işlemlerini, gümrükleme ve sigorta hizmetlerini yapan firmalara forwarder denmektedir. Yani nakliyeyi başından sonuna yöneten, sonunda size ulaştıran firmalardır.

Forwarder Ne İş Yapar?

Türkiye’de karşılığı “Taşıma İşleri Organizatörü” olan forwarder, uluslararası veya dahili taşımacılıkta, ithalat ve ihracat işlemlerinde, taşıma yöntemi seçiminde, bu yöntemin uygulanış ve planlamasında, sigorta, depolama işleminde, belgelerin hazırlanmasında, barkod ve etkietleme sürecinde görev alır. Yani yükü veren taraf ile müşteri arasında ilişkileri yönetir. Olası bir belge eksikliğinde malınız taşınmayacağı veya size geç ulaşacağı için forwarder bu konuda etkin çalışmalı, gerekli tüm belgelere hakim olmalı ve zamanında hepsini ayarlamalıdır.

Müşteri taleplerini dikkate alan forwarder, malın zamanında ulaşmaması veya zarar görmesi gibi konularda, müşterinin muhattap olacağı firmadır. Forwarderlar, her türlü problemi çözmekle yükümlüdür. Malın taşınma koşulları özel bir durum gerektiriyorsa, bunu da yine onlar ayarlarlar. Mevcut ülkede bir kaos ve karışıklık ortamı varsa, bu da yine forwarderın takip etmesi gereken bir durumdur.

Forwarderlar, sizi kâra geçirecek şekilde hareket etmeli, mal yükleme işlemi esnasında bizzat orada bulunmalıdırlar. En doğru şekilde malın yerleştirilmesini sağlamak, daha çok mal taşınmasına olanak tanıyacağı için size kazanç sağlayacaktır. Aynı şekilde hızlı boşaltım da taşımacılıkta önemlidir.

Forwarder Seçimi

Forwarder seçerken, firmanın çalışmış olduğu firmalara bakmanız gerekir. Güvenilir ve büyük firmalarla çalışmışlarsa deneyimli ve başarılı olduklarını anlayabilirsiniz. Yani siz büyük bir firmaya sahip olsanız da, seçtiğiniz forwarder kötüyse işiniz başarıya ulaşamaz, zarar edersiniz. Alanında yetkin bir forwarder, güzergaha dair kuralları ve kısıtlamaları bilir, dolayısıyla herhangi bir problem yaşanmaması için elinden geleni yapar. Hukuki süreçlere hakim olmaları, forwarderın kalitesini belirleyen bir başka etmendir.