BLOG

Denizyolu Navlun Hesaplama

Denizyolu Navlun Hesaplama

 

Denizyolu taşımacılığı özelikle uluslarası taşımacılıkta en çok tercih edilen taşımacılık sistemlerinden biridir. Denizyolu eşya taşımacılığı güvenli taşımacılık yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra büyük yüklerin taşınmasında da en etkili taşımacılıktır. Denizyolu taşımacılığında da diğer taşımacılıklarda olduğu gibi birçok taşıma kavramı vardır. Bu kavramlardan biri de navlundur. Navlun hakkında bilgi vererek, nasıl hesaplandığını göstereceğiz.

Navlun Nedir?


Denizyolu taşımacılığında navlun ; Uluslararası yük taşımacılığında bir malın teslimatına kadar olan süreç için, lojistik firmanın müşterisinden talep ettiği taşıma ücreti navlun olarak adlandırılır. Navlun denizyolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan bir kavram olmakla birlikte zaman içerisinde karayolu, havayolu ve demiryolu yük taşımacılığında da kullanılan bir kavram haline gelmitir. Bütün taşımacılık yöntemlerinde taşıma bedeli için talep edilen ücret navlun olarak anılmaktadır. Tüm taşıma yöntemlerinde navlunun ithalatçı veya ihracatçı tarafından ödenmesi farklı kavramlarla isinlendirilmektedir. Taşıma bedelini ithalatçı ödüyor ise EXW(Exworks), ihracatçı ödüyor ise CPT(Carriege Paid To) teslim şekilleri olarak belirlenmiştir.


Denizyolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?


Belirli limanlar arasında taşınacak olan komple konteyner yükleri için, freight forwader firma ve taşıyıcı firmaları ellerinde bulunan güncel navlun tekliflerini müşterilerine iletirler. Söz konusu navlun teklifine, aksi vurgulanmadığı sürece, ihracatçı firmanın fabrikası ile yükleme limanı ile yapılacak yerel taşıma masrafları, Türkiye içerisindeki liman masrafları ve ithalat yapılan ülkedeki liman masrafları dahil edilmez.


Denizyolu navlun hesaplaması yapılırken bazı formüller kullanılırak yapılır. Navlun hesaplamasında bazı bilgilerin net olarak bilinmesi de gerekmektedir. Hesaplamada uygulacak ve izlenecek adımlar aşağıda yazdığımız gibidir.


- Yüklemenin toplam brüt ağırlığının hesaplanması


- Yüklemenin hacim oranının hesaplanması


- Yüklemenin hacimsel ağırlığının hesaplanması


- Navlun fiyatlandırmasında uygulanacak ağırlığın hesaplanması


- Navlun teklifinin hazırlanması