BLOG

Deniz Taşımacılığında Gümrüklemenin Önemi

Deniz Taşımacılığında Gümrüklemenin Önemi

Lojistik de gümrük; hava ve kara taşımacılığında ne kadar önemli ise deniz taşımacılığında aynı orantıda belki de daha fazla önemlidir. Deniz taşımacılığı alanında fazlaca miktarlarda ve tonajlar da taşıma gerçekleştiği için belgeler de çeşit ve titizlik daha ön plandadır. İthalat ve ihracat ülkemizce yoğun bir pazar olmasından dolayı gümrükleme çalışmaları dikkatle yapılmakta olup, gümrük ve ticaret bakanlığına bağlı olarak deniz taşımacılığında ki resmi çalışmalar sürekli olarak takip edilmelidir.

Resmi Evrakların Gerekliliği

Deniz taşımacılığı zaman alan bir taşıma olduğundan dolayı gümrük alanlarından geçişler de sıkıntı yaşamamak adına resmi evrakların tam yapılmış olması gerekmektedir. Bu evraklar da taşıyanın, taşıtana sorumluluklarına ilişkin ve ödeme yükümlülüğünü belirten hususların yanında, uluslararası belgelerin de bulunduğu ticaret yapılmasına karşı izinlerin alındığını belirten belgelerdir.

Uluslararası Anlaşmalar Ve Kurallar

Ülkeler arası yapılan bütün projelerde, ticaretlerde ve hükümetler arasında yapılan hukuki sözleşmeler de olduğu gibi lojistikte de uluslararası mecburi anlaşmalar vardır. Mutlaka ticaret yapan firmaların uyması, uyulmadığı takdir de gümrükleme de geçiş izinlerini etkileyecek, bazen de işlerin fes edilmesine kadar giden cezai işlemler vardır.

Ürünlerini taşıtan firma öncelikle gümrük geçişlerinde sıkıntı yaşamayan lojistik firmasını seçmekte özen göstermeli ki ürünleri zamanında ve zarar gelmeden gidecek ülkeye ulaşsın. Lojistik firması ise müşterilerinde en az risk yaşayacağı firmalarla çalışmalı, bu şirketlerin resmi evrakları ile eksiksiz bir çalışma düzenleyerek, gümrükleme de geçişini sağlıklı şekilde sağlayabilmeli. Resmi evrakların eksikliğinden kaynaklanan işlemleri risk almamalı, sonucunda para cezalarıyla hem taşıyan hem taşıtan zararlı konuma düşmemelidir.

Gümrük de her ne kadar fazla evrak istense de işlemler tamamen, ülkelerin ticaret yapabilmesini sağlamak amacıyla getirilmiş mecburi işlemdir