BLOG

Brokerler Ne İş Yapar?

Brokerler Ne İş Yapar?

Tarihi bir geçmişe sahip olan brokerlık mesleği geçmişte ticaret erbabı sayılan itibarlı kişiler tarafından icra edilmekteydi. Günümüzde ise konusunun uzmanı sayılan brokerlar taşımacılık sektöründe yüke taşıt, taşıta yük bulan profesyoneller olarak tarif edilmektedirler. İyi ve aranılan bir broker nasıl olunur sorusunun cevabını yazının devamında okuyabilirsiniz.

Brokerlar Ticaret Potansiyelini Nasıl Yaratırlar ?

Taşımacılık sektöründe brokerlık ülke sınırlarını da aşan önemli bir meslektir. Bu yüzden brokerlık yapan kişilerin dış ticaret uygulamalarını çok iyi bilmesinin yanı sıra çok sağlam ticari bağlarının da olması gerekmektedir. Bağlantılarını kullanarak sürekli piyasa taraması yapan brokerlar hangi yükün nerede beklediğini, hangi taşıtın ne zaman nerede olacağını çok iyi takip ediyor olmaları beklenmektedir. Broker nedir  sorusunun cevabı, biraz planlama ve çokça piyasa takibi ile alakalı olan bu meslekte organizasyon yeteneği ve mesleki teknik bilgi ile çalışarak ticaret hacmi yaratmaktır. Yükün taşıt ile buluşmasını sağlayarak satıcıya zamanında ulaştırılmasını organize ederler. Özellikle hassas yüklerde önem arz eden taşıma süreleri ve koşulları üretici firmaların tek başlarına halledemeyeceği kadar komplike bir konudur. Dış ticaret ile uğraşan üretici firmaların çoğu brokerlardan destek almaktadırlar.

Brokerların Çalışma Şekilleri Nasıldır ?

Brokerlar çalışma ve bağlantı şekilleri itibari ile iki sınıfa ayrılırlar. İlk grup brokerlar Freight Broker olarak tanımlanırlar. Bu grup brokerlar tamamen yüksek navluna odaklanan, charterparty şartlarına çok da önem vermeyen sınıftan sayılırlar. Yüksek navlun armatörlerin yüzünü güldürse de charterparty şartlarının iyi müzakere edilmesi yolculuk boyunca ortaya çıkacak risklerden armatörleri korumaktadır. Bu nedenle İskandinav ekolü olarak bilinen ikinci sınıfta yer alanlar Charterparty Broker olarak bilinirler. Bu sınıftaki brokerlar için öncelik charterparty şartlarının en ince ayrıntısına kadar müzakere edilmesidir.

Brokerların Kazancı Nedir ?

Her iki tarafın haklarının korunmasına odaklanan tüm brokerların sadece müşterileri için değil kendi menfaatleri için de hem lokal hem de uluslararası hukuk kurallarını çok iyi bilmeleri sektör standartı olarak kabul edilmektedir. Taşınan navlun üzerinden komisyon alan brokerlar sözleşme hükümlerini olası aksilikler nedeni ile kendi lehlerine de incelemek zorundadırlar. Çünkü uluslarası hükümlere bağlı olan taşımacılık sektöründe her ülkenin kendi kanun ve uygulamaları geçerlidir. Bir broker ne kadar kazanır ise kazansın önceliği hem müşterilerinin hem de kendi hakkını koruyacak şekilde bağlantılar yapmasıdır.