BLOG

BAF Nedir?

BAF Nedir?

Bunker veya Bunker Fuel, İngilizce bir kelimedir ve bir taşımacılık terimidir. Anlam olarak ise konteynır taşıyan gemilerin kullandıkları petrolden elde edilen yakıt anlamına gelmektedir. Genel olarak bakıldığı zaman gemi yakıtları, petrol damıtma işlemi gerçekleşirken en altta kalan ve oldukça koyu yapıda olan yakıt çeşitleridir. Dağıtım ve saklanmaları oldukça zahmetli bir iştir. Gemilerde aktif olarak yakıt görevi almadan önce mutlaka ve mutlaka ısıtılmaları gerekir. En kötü yan etkisi ise çevre kirliliğine çok büyük bir etkisi bulunur.

Peki Ama Bunker Adjustment Factor – BAF Nedir?


Bazı belli başlı büyük firmaların, petrol fiyatlarında yaşanan ve yaşanabilecek dalgalanmaları da göz önüne alarak gemi yakıtları için ödemekte oldukları maliyetleri hesaplamaları ve bulunmuş olan bu değerlerin temel navlun fiyatının üstüne ek maliyet olarak yansıtma işlemidir. BAF Türkçeye Yakıt Ayarlama Oranı olarak da tam tercüme edilmektedir.

Yakıt Ayarlama Oranları Niye Sürekli Değişiyor?


Konteynır taşıyan firmalar için, gemi yakıtları belki de en önemli masraf kalemlerinden birisidir. Ham, işlenmemiş petrol fiyatları üzerinde oluşan dalgalanmalara ve değişikliklere göre, gemi yakıtları için harcanan paralar da sürekli olarak değişiklik göstermektedir.

Peki Ama BAF Hesabı Nasıl Yapılır?


Bütün önemli konteynır taşıma işi ile uğraşan firmalar, BAF yani yakıt ayarlama oranlarını kendileri hesaplamaktadırlar. 2008 yılının Ekim 17 tarihinde, Avrupa Birliği taşıma firmalarının ortak olarak yakıt ayarlama oranlarını tespit etmesini yasaklamıştır. Genel olarak bakıldığında ise yakıt ayarlama oranları taşımacılık yapılacak olan rotanın uzaklığına, kullanılan konteynırın çeşidine (standart konteynır ve ya reefer konteynır gibi) ve konteynır boyutlarına (20 ft konteynır ya da 40 ft konteynır) göre değişiklikler göstermektedir. Yani bu genel dünya piyasasından başka, yapılacak işe göre de farklılık gösteren bir durumdur.