BLOG

Ata Karnesi Servisi Ne İşe Yarar

Ata Karnesi Servisi Ne İşe Yarar

Ticaret ve taşımacılık sektörünün yaygınlaşması ile birlikte, taşımacılık sektörünün neredeyse her kolunda uluslar arası ticarette yaygınlaşmış durumdadır. Yalnızca ülke içerisinde değil uluslar arası anlamda çalışan firmalar ise taşmacılık sektörünü gerçekleştirirken gümlük üzerinden ata karnesi denilen bir belgeye ihtiyaç duymaktadırlar.

Taşınacak malın ne  olduğuna ve ne kadar olduğuna dair kimlik bilgilerini içeren ata karneleri, gümrüklerden ürünlerin başka ülkelere geçirilebilmesi adına mutlaka oluşturulması gereken zorunlu evraklar olarak da bilinmektedir. Özellikle kara yolu taşımacılığında kullanılan ata karneleri, ithalatçının işlemlerini kolaylaştıran belgeler olarak da bilinmektedir.

Gümrük Geçişlerinde Kolay Kabul Sağlamakta


Ata karnelerinin en büyük yararlarından bir tanesi, gümrüklerde kolay ve en hızlı şekilde firmalara geçiş hakkı sağlamasından kaynaklanmaktadır. Geçici olarak verilen ve tamamen ürünlerin taşınması adına oluşturulan bu tür belgeler, geçici olarak adlandırılsa da gümrüklerde ata karnesi bulundurma zorunluluğu oluşturulmaktadır.

Malın ve taşımacılığı yapılan ürünün kaçak yollarla taşınmasının önüne geçmek adına da uygulanan bu yöntem, geçici ithalat sözleşmesi olarak bilinmektedir. Milletlerarası Ticaret Odaları tarafından oluşturulan Ata karnelerinin geçerlilik süreleri ise çıkarıldığı andan itibaren bir yıl olarak belirlenmektedir.

Geçici Eşya Kabulüne İmkan Sağlayan Bir Belge


Geçici eşya kabulüne imkan sağlayan bir belge olarak tasarlanan ata belgesi oluşturmak adına taşımayı sağlayacak firmaların bir teminat göstermeleri gerekmektedir. Teminat gösterme işlemi ise uluslararası ülkelerin kendi adlarına oluşturdukları bir garanti niteliğini de taşımaktadır. Taşımacılık işlemleri arasında sayılan ata karnelerinde ise teminat taşınacak olan ürünlerin toplam değerlerinin yarısı olarak belirlenebilmektedir.

Ata karnesini kabul eden ülkeler ;  Almanya, Belçika, İngiltere ve Avusturya’dır. Ata karnelerinin en büyük yararlarından bir tanesi de uluslar arası ticaretin artarak ülke ekonomisine katkı da bulunmasıdır.